• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Tarty na słodko » Tartaletki z malinami i mascarpone

Tartaletki z malinami i mascarpone

Aktualizacja: 24 kw., 2021 · Opublikowany: 4 paź, 2012 · przez Anna · 5 komentarzy

Skocz do przepisu

Tartaletki z malinami i mascarpone na chrupiącym kruchym cieście, wypełnione podwójnie waniliowym serkiem mascarpone. Wierzch udekorowałam przepysznymi świeżymi i soczystymi malinami. Muszę przyznać, że jest to super deser, który możemy przygotować w błyskawicznym tempie. Ciasto na tartaletki można upiec w większej ilości i przechowywać w zamrażalniku. W razie potrzeby wyjmujemy gotowe ciasto, rozmrażamy i w zasadzie po 10 minutach możemy zajadać deser. Dzisiejsza porcja wystarczy do przygotowania 10 tartaletek o średnicy 11 cm. Życzę miłej zabawy i smacznego!

Tartaletki z malinami i mascarpone
Print Pin
5 z 2 głosów

Tartaletki z malinami i mascarpone

Wspaniałe tartaletki z soczystymi malinami.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 10
Przygotowanie 50 minutes
Gotowanie 12 minutes
Całkowity czas 1 hour 2 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki cukru
  • 1 średnie jajko
  • 1 żółtko
  • 150 g masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1½ łyżki śmietany (opcjonalnie)

Składniki na krem:

  • 500 g serka mascarpone
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 5 łyżek cukru pudru
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • W misce umieścić składniki na ciasto, poza śmietaną. Śmietanę dodajemy na samym końcu, jeśli ciasto tego potrzebuje czyli słabo się skleja, zagnieść i uformować zwartą kulę. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na przynajmniej pół godziny.
  • Serek mascarpone, cukier i ekstrakt waniliowy krótko zmiksować.
  • Wyjąć schłodzone ciasto, rozwałkować na cienki placek wykroić z ciast kółka, wyłożyć nimi foremki na tartaletki. Nadmiar ciasta ściąć z brzegów foremek. Piekarnik nagrzać do 200 st C, przed wstawieniem tartaletek do piekarnika ponakłuwać widelcem, piec na złoty kolor około 12 - 15 minut.
  • Upieczone spody wystudzić, następnie nałożyć na każdą tartaletkę masę serowa, udekorować malinami. Smacznego!
  • Tartaletki z malinami i mascarpone
  • Tartaletki z malinami i mascarpone
Tartaletki z malinami i mascarpone
« Sajgonki
Delikatny chleb z koperkiem i ricottą »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Angie napisał

    04 października, 2012 at 1:29 pm

    Wyglądają cudownie. uwielbiam takie cudeńka

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 października, 2012 at 1:37 pm

      Korzystajmy z ostatnich świeżych malin, są takie pyszne, soczyste!!! a w tej wersji deserowej, po prostu obłędne:)))

      Odpowiedz
  2. dusiowa napisał

    04 października, 2012 at 1:05 pm

    jakie pyszności

    Odpowiedz
  3. karmel-itka napisał

    04 października, 2012 at 7:40 am

    jakie śliczne, jakie urocze!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 października, 2012 at 10:13 am

      Dziękuję:) właśnie zjadłam ostatnią do porannej kawki:) i biorę się za pieczenie następnych... Pozdrawiam

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

🌷 Wiosna

  • Syrop z pędów sosny II
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Szaszłyki z łososia i ananasa
  • Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe

Więcej przepisów na wiosnę →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →