Drukuj

Bułki pszenno żytnie na piwie

Rodzaj Pieczywo
Przygotowanie 5 hours 30 minutes
Gotowanie 15 minutes
Razem 5 hours 45 minutes
Porcje 30
Autor Anna

Składniki

Zaczyn

  • 200 g wody
  • 300 g mąki pszennej
  • 6 g świeżych drożdży

Ciasto właściwe

  • 210 g wody
  • 90 g piwa
  • 200 g ziemniaczanego puree
  • 16 g świeżych drożdży
  • 410 g mąki pszennej
  • 160 g mąki żytniej sitkowej
  • 18 g soli

Pasta do smarowania bułek

  • 140 g piwa
  • 10 g świeżych drożdży
  • 55 g mąki żytniej chlebowej
  • 55 g mąki żytniej sitkowej

Instrukcja

  1. Składniki na zaczyn, wymieszać w misce i odstawić na około 3 godziny
  2. Po tym czasie dodać do zaczynu pozostałe składniki na ciasto, wyrabiać przez około 4 minuty
  3. Ciasto przykryć folią spożywczą, odstawić na około 1 godzinę
  4. Podzielić ciasto na porcję po 60 g
  5. Uformować okrągłe bułeczki, układać na posypanej mąką blachę
  6. Składniki na pastę wymieszać, posmarować nią bułki i posypać wierzch bułek mąką żytnią chlebową
  7. Zostawić na około 1 i 1/2 godziny bez przykrycia do ponownego wyrośnięcia
  8. Piekarnik nagrzać do temperatury 270 st C
  9. Bułki piec 10 - 15 minut
  10. Smacznego!

Notatki

Pamiętajcie, przepis jest na 30 sztuk, to duża porcja!