Domowe bułki, czy może być coś lepszego na śniadanie?
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Przygotowanie 20 minutyminuty
Gotowanie 15 minutyminuty
Całkowity czas 31 minutyminuty
Porcje 30
Autor Anna
Składniki
Zaczyn
200gwody
300gmąki pszennej
6gświeżych drożdży
Ciasto właściwe
210gwody
90gpiwa
200gziemniaczanego puree
16gświeżych drożdży
410gmąki pszennej
160gmąki żytniej sitkowej
18gsoli
Pasta do smarowania bułek
140gpiwa
10gświeżych drożdży
55gmąki żytniej chlebowej
55gmąki żytniej sitkowej
Instrukcje
Składniki na zaczyn, wymieszać w misce i odstawić na około 3 godziny.
Po tym czasie dodać do zaczynu pozostałe składniki na ciasto, wyrabiać przez około 4 minuty. Ciasto przykryć folią spożywczą, odstawić na około 1 godzinę. Podzielić ciasto na porcję po 60 g. Uformować okrągłe bułeczki, układać na posypanej mąką blachę.
Składniki na pastę wymieszać, posmarować nią bułki i posypać wierzch bułek mąką żytnią chlebową.
Zostawić na około 1 i ½ godziny bez przykrycia do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do temperatury 250 st C. Bułki piec 10 - 15 minut.
Smacznego!
Notatki
Pamiętajcie, przepis jest na 30 sztuk, to duża porcja!