Dwie okrągłe foremki o średnicy 22 lub 20 cm, wysmarować masłem i wysypać mąką.
Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, pieprz, sól, wymieszać i odstawić. W misce miksera ubić masło i cukier na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, ciągle mieszając. Następnie dodać mieszaninę suchych składnik na przemian z maślanką, ciągle mieszając. Na samym końcu dodać puree z dyni, wymieszać na jednolitą masę.
Ciasto podzielić na dwie części, rozlać do foremek. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30 - 40 minut, do "suchego patyczka".
Po upieczeniu, ciasto wyjąć z piekarnika na kratkę studzić w foremkach przez 10 minut. Następnie wyjąć z foremek (do góry nogami) i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia.
Przygotowanie kremu
Śmietanę ubić na sztywną pianę.
Do miski włożyć serek mascarpone dodać cukier, zmiksować. Dodać sok i skórkę z pomarańczy, ekstrakt waniliowy, dokładni połączyć. Masę połączyć z ubitą śmietaną i cynamonem.
Wykończenie
Dwa blaty można przeciąć na pół w ten sposób uzyskamy cztery blaty.
Na pierwszy blat nałożyć nutellę, rozsmarować na całym blacie. Następnie nałożyć porcję kremu pomarańczowego, przykryć drugim blatem. Nałożyć na wierzch porcję kremu, przykryć trzecim blatem. Na trzeci blat nałożyć znów porcję nutelli i porcję kremu, przykryć czwartym blatem.