• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
go to homepage
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Ciasta ucierane » Ciasto z dyni z kremem pomarańczowym

Ciasto z dyni z kremem pomarańczowym

Aktualizacja: 9 Kwi, 2019 · Opublikowany: 19 Paź, 2012 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 2 min

Ciasto z dyni z kremem pomarańczowym. Bardzo smaczne o kremowej ciężkiej konsystencji nie wymagające  nasączania. Dzięki dodatkowi puree z dyni ciasto jest bardzo wilgotne , a korzenne przyprawy nadają niepowtarzalny smak. Krem taki jak lubię najbardziej, delikatny z serka mascarpone, tym razem dodałam sok i skórkę z pomarańczy, i odrobinę cynamonu. Do przełożenia ciasta użyłam dodatkowo kremu Nutella, który fantastycznie  skomponował się z całością. Ciasto dyniowe jest  typowo jesienną propozycją, aromatyczne z rozgrzewającymi przyprawami... do tego filiżanka dobrej herbaty.

ciasto dyniowe z kremem pomarańczowym
Ciasto dyniowe z kremem pomarańczowym
ciasto z dyni z kremem pomarańczowym
Print Pin
0 from 0 votes

Ciasto z dyni z kremem pomarańczowym

Dość ciężkie dyniowe ciasto z pysznym kremem!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Deser
Przygotowanie 40 minutes
Gotowanie 35 minutes
Całkowity czas 1 hour 15 minutes
Porcje 12
Autor Anna

🥘 Składniki

Na tort

  • 115 g masła w temperaturze pokojowej
  • ¾ szklanki brązowego cukru
  • ¼ szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • ⅛ łyżeczki czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 duże jajka o temperaturze pokojowej
  • ½ szklanki maślanki w temperaturze pokojowej
  • 1 ¼ szklanki puree z dyni

Składniki na krem

  • 250 g serak mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 2 łyżki świeżo startej skórki z pomarańczy
  • 1½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 300 ml śmietany do ubijania
  • 1 szczypta mielonego cynamonu
  • kilka łyżek Nutelli opcjonalnie

🔪 Instrukcje

  • Rozgrzać piekarni do 170 st C.
  • Dwie okrągłe foremki o średnicy 22 lub 20 cm, wysmarować masłem i wysypać mąką.
  • Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, pieprz, sól, wymieszać i odstawić. W misce miksera ubić masło i cukier na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, ciągle mieszając. Następnie dodać mieszaninę suchych składnik na przemian z maślanką, ciągle mieszając. Na samym końcu dodać puree z dyni, wymieszać na jednolitą masę.
  • Ciasto podzielić na dwie części, rozlać do foremek. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30 - 40 minut, do "suchego patyczka".
  • Po upieczeniu, ciasto wyjąć z piekarnika na kratkę studzić w foremkach przez 10 minut. Następnie wyjąć z foremek (do góry nogami) i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia.

Przygotowanie kremu

  • Śmietanę ubić na sztywną pianę.
  • Do miski włożyć serek mascarpone dodać cukier, zmiksować. Dodać sok i skórkę z pomarańczy, ekstrakt waniliowy, dokładni połączyć. Masę połączyć z ubitą śmietaną i cynamonem.

Wykończenie

  • Dwa blaty można przeciąć na pół w ten sposób uzyskamy cztery blaty.
  • Na pierwszy blat nałożyć nutellę, rozsmarować na całym blacie. Następnie nałożyć porcję kremu pomarańczowego, przykryć drugim blatem. Nałożyć na wierzch porcję kremu, przykryć trzecim blatem. Na trzeci blat nałożyć znów porcję nutelli i porcję kremu, przykryć czwartym blatem.
  • Udekorować całe ciasto pozostałym kemem.
  • Smacznego!
ciasto dyniowe z kremem pomarańczowym
Ciasto dyniowe z kremem pomarańczowym
Poprzedni wpis « Chleb z prażonymi pestkami dyni
Kolejny wpis Bułki pszenno żytnie na piwie »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Ocena przepisu




  1. kasia napisał

    31 października, 2012 at 1:13 pm

    Witam Ciasto wygląda wspaniale, Będę dzisiaj korzystać z Twojego przepisu. Mam pytanie czy mogę maślankę zastąpić jogurtem naturalnym?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      31 października, 2012 at 1:27 pm

      Tak, możesz trzeba go dokładnie wymieszać przed dodaniem:) powodzenia

      Odpowiedz
  2. aurelia eugenia napisał

    29 października, 2012 at 5:18 pm

    gracias por responderme, he buscado en print y he resuelto en pdf - eres muy amable, felicidades y bravo por los dulces, estupendas - aurelia eugenia

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      29 października, 2012 at 5:25 pm

      Yo estaba muy contento de haber ayudado a usted. Espero que mis recetas serán aquellas probado. Saludos Anna

      Odpowiedz
  3. aurelia eugenia napisał

    28 października, 2012 at 4:14 pm

    pero por que imprimir y no copiar pdf?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 października, 2012 at 5:37 pm

      Las disposiciones están listos para imprimir, haga clic en el 🙂 de impresión entonces usted puede guardar en una pdf 🙂

      Odpowiedz
  4. gin napisał

    23 października, 2012 at 7:05 pm

    Wygląda obłędnie. I ten kolor... 🙂

    Odpowiedz
  5. Ola napisał

    19 października, 2012 at 5:30 pm

    ale mam smaka... na takie ciasto...

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      19 października, 2012 at 9:16 pm

      Ola, jutro sobota..:))))zachęcam do upieczenia:)

      Odpowiedz
  6. Basia napisał

    19 października, 2012 at 9:48 am

    Jakie cudo!!!! Koniecznie do spróbowania, bo lubię dynię i pomarańczę, świetnie się łączą!
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      19 października, 2012 at 1:02 pm

      Polecam jest pyszne, aromatyczne, wilgotne...Pozdrawiam Ania

      Odpowiedz
  7. Pati napisał

    19 października, 2012 at 9:17 am

    To prawda, rewelacyjne!

    Odpowiedz
  8. Droczilka napisał

    19 października, 2012 at 8:18 am

    Ciacho wygląda przepysznie. Mniam! 🙂

    Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia