Panna cotta kokosowa z biala czekolada
Print

Panna cotta kokosowa z białą czekoladą

Prosty i pyszny deser
Course Deser
Cuisine Włoska
Keyword mleczko kokosowe
Prep Time 3 hours
Cook Time 10 minutes
Total Time 3 hours 10 minutes
Servings 6 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Author Anna

Ingredients

  • 400 ml mleczka kokosowego 82 % zawartości kokosa
  • 40 g cukru ja dałam fruktozę
  • 50 g białej czekolady
  • 1 laska wanilii w wyskrobane ziarenka, lasek nie wyrzucamy, przyda się na ekstrakt waniliowy, przepis tutaj
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki żelatyny lub tyle ile zaleca producent na około 500 ml płynu
  • 1 łyżka białego rumu opcjonalnie

Instructions

  • Do rondelka wlać mleko kokosowe i mleko zwykłe, dodać cukier, połamaną czekoladę oraz wanilię, mieszając od czasu do czasu zagotować, zdjąć z ognia.
  • Żelatynę dodać do przygotowanej  gorącej mieszaniny, już nie gotować, dokładnie wymieszać,
  • Rozlać do naczyń, pozostawić do przestygnięcia, wstawić do lodówki.
  • Kiedy panna cotta stężeje można serwować, najlepiej wyjąć ją, zanurzając naczynie z deserem na kilka sekund do gorącej wody, wtedy ładnie wychodzi.
  • Podawać z owocami lub ulubionymi sosami. Smacznego!