• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Lody i desery » Panna cotta kokosowa z białą czekoladą

Panna cotta kokosowa z białą czekoladą

Aktualizacja: 5 sie, 2020 · Opublikowany: 22 wrz, 2012 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Panna cotta kokosowa z białą czekoladą i wanilią. Panna cotta oznacza "gotowana śmietana" jest to klasyczny włoski deser. Zazwyczaj jest to wysoko kaloryczny kremowy deser na bazie gęstej i tłustej śmietany z dodatkiem żelatyny. Moja wersja jest nieco inna, bo przygotowana na bazie mleczka kokosowego. To dla tych, którzy są na diecie i chcieliby skosztować czegoś pysznego to chyba lepsze rozwiązanie. Mleko kokosowe w połączeniu z białą czekoladą i wanilią to rozkosz dla podniebienia. Deser można podać z różnego rodzaju sosami, czekoladą, dżemem, malinami lub innymi sezonowymi owocami.

Panna cotta kokosowa z białą czekolada
Panna cotta kokosowa z biala czekolada
Print Pin
5 z 1 głosu

Panna cotta kokosowa z białą czekoladą

Prosty i pyszny deser
Autor Anna
Kuchnia Włoska
Rodzaj Deser
Porcji 6
Przygotowanie 3 hours
Gotowanie 10 minutes
Całkowity czas 3 hours 10 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 400 ml mleczka kokosowego (82 % zawartości kokosa)
  • 40 g cukru (ja dałam fruktozę)
  • 50 g białej czekolady
  • 1 laska wanilii (w wyskrobane ziarenka, lasek nie wyrzucamy, przyda się na ekstrakt waniliowy, przepis tutaj)
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki żelatyny (lub tyle ile zaleca producent na około 500 ml płynu)
  • 1 łyżka białego rumu (opcjonalnie)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do rondelka wlać mleko kokosowe i mleko zwykłe, dodać cukier, połamaną czekoladę oraz wanilię, mieszając od czasu do czasu zagotować, zdjąć z ognia.
  • Żelatynę dodać do przygotowanej  gorącej mieszaniny, już nie gotować, dokładnie wymieszać,
  • Rozlać do naczyń, pozostawić do przestygnięcia, wstawić do lodówki.
  • Kiedy panna cotta stężeje można serwować, najlepiej wyjąć ją, zanurzając naczynie z deserem na kilka sekund do gorącej wody, wtedy ładnie wychodzi.
  • Podawać z owocami lub ulubionymi sosami. Smacznego!
Panna cotta kokosowa z białą czekolada
« Papryka nadziewana kurkami i kozim serem
Bułeczki »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Ola napisał

    22 września, 2012 at 11:01 am

    rozbraja mnie ta nazwa "gotowana śmietana"... 🙂 wiem, że nic dziwnego w takim nazewnictwie nie ma ale "panna cotta" - brzmi tak fachowo 😉

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 września, 2012 at 5:17 pm

      Czasami tłumaczenie na polski jest zaskakujące, za to smakuje wyśmienicie niezależnie od nazwy 🙂

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

🌷 Wiosna

  • Syrop z pędów sosny II
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Szaszłyki z łososia i ananasa
  • Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe

Więcej przepisów na wiosnę →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →