• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Lody i desery » Panna cotta kokosowa z białą czekoladą

Panna cotta kokosowa z białą czekoladą

Aktualizacja: 5 sie, 2020 · Opublikowany: 22 wrz, 2012 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Panna cotta kokosowa z białą czekoladą i wanilią. Panna cotta oznacza "gotowana śmietana" jest to klasyczny włoski deser. Zazwyczaj jest to wysoko kaloryczny kremowy deser na bazie gęstej i tłustej śmietany z dodatkiem żelatyny. Moja wersja jest nieco inna, bo przygotowana na bazie mleczka kokosowego. To dla tych, którzy są na diecie i chcieliby skosztować czegoś pysznego to chyba lepsze rozwiązanie. Mleko kokosowe w połączeniu z białą czekoladą i wanilią to rozkosz dla podniebienia. Deser można podać z różnego rodzaju sosami, czekoladą, dżemem, malinami lub innymi sezonowymi owocami.

Panna cotta kokosowa z białą czekolada
Panna cotta kokosowa z biala czekolada
Print Pin
5 z 1 głosu

Panna cotta kokosowa z białą czekoladą

Prosty i pyszny deser
Autor Anna
Kuchnia Włoska
Rodzaj Deser
Porcji 6
Przygotowanie 3 hours
Gotowanie 10 minutes
Całkowity czas 3 hours 10 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 400 ml mleczka kokosowego (82 % zawartości kokosa)
  • 40 g cukru (ja dałam fruktozę)
  • 50 g białej czekolady
  • 1 laska wanilii (w wyskrobane ziarenka, lasek nie wyrzucamy, przyda się na ekstrakt waniliowy, przepis tutaj)
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki żelatyny (lub tyle ile zaleca producent na około 500 ml płynu)
  • 1 łyżka białego rumu (opcjonalnie)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do rondelka wlać mleko kokosowe i mleko zwykłe, dodać cukier, połamaną czekoladę oraz wanilię, mieszając od czasu do czasu zagotować, zdjąć z ognia.
  • Żelatynę dodać do przygotowanej  gorącej mieszaniny, już nie gotować, dokładnie wymieszać,
  • Rozlać do naczyń, pozostawić do przestygnięcia, wstawić do lodówki.
  • Kiedy panna cotta stężeje można serwować, najlepiej wyjąć ją, zanurzając naczynie z deserem na kilka sekund do gorącej wody, wtedy ładnie wychodzi.
  • Podawać z owocami lub ulubionymi sosami. Smacznego!
Panna cotta kokosowa z białą czekolada
« Papryka nadziewana kurkami i kozim serem
Bułeczki »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Ola napisał

    22 września, 2012 at 11:01 am

    rozbraja mnie ta nazwa "gotowana śmietana"... 🙂 wiem, że nic dziwnego w takim nazewnictwie nie ma ale "panna cotta" - brzmi tak fachowo 😉

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 września, 2012 at 5:17 pm

      Czasami tłumaczenie na polski jest zaskakujące, za to smakuje wyśmienicie niezależnie od nazwy 🙂

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}