Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Drukuj
Dodaj do kolekcji
Idź do kolekcji
Panna cotta kokosowa z białą czekoladą
Prosty i pyszny deser
Autor
Anna
Kuchnia
Włoska
Rodzaj
Deser
Przygotowanie
3
godziny
godziny
Gotowanie
10
minuty
minuty
Całkowity czas
3
godziny
godziny
10
minuty
minuty
Porcje
6
Autor
Anna
Składniki
400
ml
mleczka kokosowego
82 % zawartości kokosa
40
g
cukru
ja dałam fruktozę
50
g
białej czekolady
1
laska
wanilii
w wyskrobane ziarenka, lasek nie wyrzucamy, przyda się na ekstrakt waniliowy, przepis
tutaj
250
ml
mleka
2
łyżki
żelatyny
lub tyle ile zaleca producent na około 500 ml płynu
1
łyżka
białego rumu
opcjonalnie
Instrukcje
Do rondelka wlać mleko kokosowe i mleko zwykłe, dodać cukier, połamaną czekoladę oraz wanilię, mieszając od czasu do czasu zagotować, zdjąć z ognia.
Żelatynę dodać do przygotowanej gorącej mieszaniny, już nie gotować, dokładnie wymieszać,
Rozlać do naczyń, pozostawić do przestygnięcia, wstawić do lodówki.
Kiedy panna cotta stężeje można serwować, najlepiej wyjąć ją, zanurzając naczynie z deserem na kilka sekund do gorącej wody, wtedy ładnie wychodzi.
Podawać z owocami lub ulubionymi sosami. Smacznego!