Drukuj
biszkopt z pianka matcha i malinami

Biszkopt z pianką matcha i malinami

Najlepszy biszkopt z lekką pianką z dodatkiem herbaty matcha i malinami

Rodzaj Ciasta, Desery
Kuchnia International
Keyword maliny, matcha
Przygotowanie 25 minutes
Gotowanie 30 minutes
Porcje 16 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

Składniki na biszkopt

  • 5 dużych jajek w temperaturze pokojowej
  • 110 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru drobnego lub pudru

Składniki na piankę

  • 2 łyżeczki herbaty Matcha
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 200 ml śmietany 30% zimna
  • 500 g serka mascarpone
  • 2 łyżki żelatyny lub agar-agar

Dodatkowo

  • 2 szklanki malin świeże lub mrożone
  • 1 słoiczek dżemu malinowego

Składniki na poncz

  • ¾ szklanki wody
  • szklanki likieru kokosowego lub cytryny

Składniki na czekoladę Matcha

  • 200 g białej czekolady
  • 50 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka herbaty Matcha

Instrukcja

Przygotowanie biszkoptu

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 C. Blachę o wymiarach 23x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ale tylko dno, boków formy niczym nie smarować.

  2. Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę, kiedy piana jest już ubita zacząć dodanie cukru łyżka po łyżce ciągle ubijając. Piana powinna zrobić się błyszcząca i sztywna. Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek jedno po drugim nie przerywając miksowania na średnich obrotach.

  3. Do niewielkiej miski przesiać dwie mąki, dodać je w dwóch porcjach do masy, delikatnie miksując na najniższych obrotach, choć lepiej jest wymieszać delikatnie szpatułką do połączenie się składników, czynność tę należy wykonywać naprawdę delikatnie, aby piana jak najmniej opadła. Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika, biszkopt piec 30-40 min (opcja górnej i dolnej grzałki) lub do tzw. suchego patyczka.

  4. Kiedy ciasto jest już upieczone wyjąć z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić (w formie) na podłogę (rzucanie zapobiega opadaniu ciasta, naprawdę działa, wyrównuje jego powierzchnię. Formę z ciastem odstawić do lekkiego przestygnięcia, następnie odciąć nożem brzegi i wyjąć biszkopt na kratkę papierem do góry, pozostawić całkowitego wystygnięcia.

  5. Zimny biszkopt przeciąć ostrym nożem na dwie części (poziomo).

Przygotowanie pianki matcha

  1. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody (około 4-5 łyżek), a agar tak, jak zaleca to producent, odstawić na chwilę. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem 2 łyżek cukru. Mascarpone umieścić w misce zmiksować na wolnych obrotach z dodatkiem pozostałego cukru. Do mascarpone dodać herbatę Matcha (proszek) zmiksować do połączenia, dodać ubitą śmietanę, zmiksować na średnich obrotach, na koniec dodać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę, ale ciągle płynną żelatynę, żelatynę wlewać porcjami jednocześnie miksując.

  2. Dolną część biszkoptu włożyć ponownie do formy w której się piekł, nasączyć ponczem, dżem rozsmarować na całej powierzchni, a następnie nałożyć piankę-krem, wyrównać, a w krem wcisnąć maliny (mogą być mrożone, nie należy ich rozmrażać). Całość przykryć wcześniej nasączonym biszkoptem, lekko docisnąć.

  3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać herbatę (proszek) wymieszać, na koniec dodać śmietanę i ponownie wymieszać. Polewą polać wierzch przygotowanego ciasta, na koniec zetrzeć odrobinę czekolady, można zrobić to przy pomocy tarki do warzyw lub obieraczki. Ciasto przed podaniem można dodatkowo udekorować rozkruszonymi bezami.

  4. Smacznego!