Najlepszy biszkopt z lekką pianką z dodatkiem herbaty matcha i malinami
Autor Anna
Kuchnia Międzynarodowa
Rodzaj Ciasta, Desery
Przygotowanie 25 minutyminuty
Gotowanie 30 minutyminuty
Porcje 16
Autor Anna
Składniki
Składniki na biszkopt
5sztukjajduże w temperaturze pokojowej
110gmąki pszennej
40gmąki ziemniaczanej
150gcukru drobnegolub pudru
Składniki na piankę
2łyżeczkiherbaty Matcha
4łyżkicukru pudru
200mlśmietany 30%zimna
500gserka mascarpone
2łyżkiżelatynylub agar-agar
Dodatkowo
2szklankimalinświeże lub mrożone
1słoiczekdżemu malinowego
Składniki na poncz
¾szklankiwody
⅓szklankilikieru kokosowegolub cytryny
Składniki na czekoladę Matcha
200gbiałej czekolady
50mlśmietany 30%
1łyżeczkaherbaty Matcha
Instrukcje
Przygotowanie biszkoptu
Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 C. Blachę o wymiarach 23x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ale tylko dno, boków formy niczym nie smarować.
Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę, kiedy piana jest już ubita zacząć dodaniecukru łyżka po łyżce ciągle ubijając. Piana powinna zrobić się błyszcząca i sztywna. Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek jedno po drugim nie przerywając miksowania na średnich obrotach.
Do niewielkiej miski przesiać dwie mąki, dodać je w dwóch porcjach do masy, delikatnie miksując na najniższych obrotach, choć lepiej jest wymieszać delikatnie szpatułką do połączenie się składników, czynność tę należy wykonywać naprawdę delikatnie, aby piana jak najmniej opadła. Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika, biszkopt piec 30-40 min (opcja górnej i dolnej grzałki) lub do tzw. suchego patyczka.
Kiedy ciasto jest już upieczone wyjąć z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić (w formie) na podłogę (rzucanie zapobiega opadaniu ciasta, naprawdę działa, wyrównuje jego powierzchnię. Formę z ciastem odstawić do lekkiego przestygnięcia, następnie odciąć nożem brzegi i wyjąć biszkopt na kratkę papierem do góry, pozostawić całkowitego wystygnięcia.
Zimny biszkopt przeciąć ostrym nożem na dwie części (poziomo).
Przygotowanie pianki matcha
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody (około 4-5 łyżek), a agar tak, jak zaleca to producent, odstawić na chwilę. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem 2 łyżek cukru. Mascarpone umieścić w misce zmiksować na wolnych obrotach z dodatkiem pozostałego cukru. Do mascarpone dodaćherbatę Matcha (proszek) zmiksować do połączenia, dodać ubitąśmietanę, zmiksować na średnich obrotach, na koniec dodać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę, ale ciągle płynną żelatynę, żelatynę wlewać porcjami jednocześnie miksując.
Dolną część biszkoptu włożyć ponownie do formy w której się piekł, nasączyć ponczem, dżem rozsmarować na całej powierzchni, a następnie nałożyćpiankę-krem, wyrównać, a w krem wcisnąć maliny (mogą być mrożone, nie należy ich rozmrażać). Całość przykryć wcześniej nasączonym biszkoptem, lekko docisnąć.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać herbatę (proszek) wymieszać, na koniec dodać śmietanę i ponownie wymieszać. Polewą polać wierzch przygotowanego ciasta, na koniec zetrzeć odrobinę czekolady, można zrobić to przy pomocy tarki do warzyw lub obieraczki. Ciasto przed podaniem można dodatkowo udekorować rozkruszonymi bezami.