• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Biszkopty » Biszkopt z pianką matcha i malinami

Biszkopt z pianką matcha i malinami

Aktualizacja: 21 cze, 2020 · Opublikowany: 3 cze, 2019 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Biszkopt z pianką matcha i malinami ciasto niezwykle proste do przygotowania i bardzo smaczne. Ciasto przygotowałam na bazie klasycznego uwielbianego przez wszystkich biszkoptu idealnego. Pamiętajcie, że biszkopt można upiec dzień przed planowanym przygotowaniem ciasta. Można też biszkopt upiec w wolnym czasie i zamrozić go do chwili, kiedy będzie potrzeba przygotowania deseru.

biszkopt z pianka matcha i malinami
Biszkopt z pianką matcha i malinami
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🍰 Krem do ciasta
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

Składniki na biszkopt

  • 5 dużych jajek w temperaturze pokojowej
  • 110 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru drobnego lub pudru

Składniki na piankę

  • 2 łyżeczki herbaty Matcha
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 200 ml śmietany 30% zimna
  • 500 g serka mascarpone
  • 2 łyżki żelatyny lub agar-agar

Dodatkowo

  • 2 szklanki malin świeże lub mrożone
  • 1 słoiczek dżemu malinowego

Składniki na poncz

  • ¾ szklanki wody
  • ⅓ szklanki likieru kokosowego lub cytryny

Składniki na czekoladę Matcha

  • 200 g białej czekolady
  • 50 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka herbaty Matcha

🔪 Instrukcje

Przygotowanie biszkoptu

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 C. Blachę o wymiarach 23x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ale tylko dno, boków formy niczym nie smarować.
  • Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę, kiedy piana jest już ubita zacząć dodanie cukru łyżka po łyżce ciągle ubijając. Piana powinna zrobić się błyszcząca i sztywna. Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek jedno po drugim nie przerywając miksowania na średnich obrotach.
  • Do niewielkiej miski przesiać dwie mąki, dodać je w dwóch porcjach do masy, delikatnie miksując na najniższych obrotach, choć lepiej jest wymieszać delikatnie szpatułką do połączenie się składników, czynność tę należy wykonywać naprawdę delikatnie, aby piana jak najmniej opadła. Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika, biszkopt piec 30-40 min (opcja górnej i dolnej grzałki) lub do tzw. suchego patyczka.
  • Kiedy ciasto jest już upieczone wyjąć z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić(w formie) na podłogę (rzucanie zapobiega opadaniu ciasta, naprawdę działa, wyrównuje jego powierzchnię. Formę z ciastem odstawić do lekkiego przestygnięcia, następnie odciąć nożem brzegi i wyjąć biszkopt na kratkę papierem do góry, pozostawić całkowitego wystygnięcia.
  • Zimny biszkopt przeciąć ostrym nożem na dwie części (poziomo).

Przygotowanie pianki matcha

  • Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody (około 4-5 łyżek), a agar tak, jak zaleca to producent, odstawić na chwilę. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem 2 łyżek cukru. Mascarpone umieścić w misce zmiksować na wolnych obrotach z dodatkiem pozostałego cukru. Do mascarpone dodać herbatę Matcha (proszek) zmiksować do połączenia, dodać ubitą śmietanę, zmiksować na średnich obrotach, na koniec dodać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę, ale ciągle płynną żelatynę, żelatynę wlewać porcjami jednocześnie miksując.
  • Dolną część biszkoptu włożyć ponownie do formy w której się piekł, nasączyćponczem, dżem rozsmarować na całej powierzchni, a następnie nałożyć piankę-krem, wyrównać, a w krem wcisnąć maliny (mogą być mrożone, nie należy ich rozmrażać). Całość przykryć wcześniej nasączonym biszkoptem, lekko docisnąć.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać herbatę (proszek) wymieszać, na koniec dodać śmietanę i ponownie wymieszać. Polewą polać wierzch przygotowanego ciasta, na koniec zetrzeć odrobinę czekolady, można zrobić to przy pomocy tarki do warzyw lub obieraczki. Ciasto przed podaniem można dodatkowo udekorować rozkruszonymi bezami.

🍰 Krem do ciasta

Biszkopt to oczywiście nie wszytko! Ostatnio moja córka ma fazę na herbatę Matcha, wymyślamy napoje z jej dodatkiem, ciasta i desery, którymi będę się z Wami dzieliła, będzie więc zielono i egzotycznie. Tak więc do dzisiejszego biszkoptu krem przygotowałam oczywiście z dodatkiem herbaty Matcha. Krem na bazie serka mascarpone i bitej śmietany dla wyważenia smaków dodałam do kremu maliny. Kwaskowate maliny świetnie pasują do zielonej herbaty. Wierzch ozdobiłam zieloną czekoladą, którą zrobicie z białej czekolady i proszku herbacianego!

Całość smakuje wybornie! Delikatny puszysty biszkopt z lekkim krem, malinami i zielona czekolada, rewelacja! Zapraszam, koniecznie spróbujcie.

📖 Przepis

biszkopt z pianka matcha i malinami
Print Pin
5 z 1 głosu

Biszkopt z pianką matcha i malinami

Najlepszy biszkopt z lekką pianką z dodatkiem herbaty matcha i malinami
Autor Anna
Kuchnia Międzynarodowa
Rodzaj Ciasta, Desery
Porcji 16
Przygotowanie 25 minutes
Gotowanie 30 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na biszkopt

  • 5 sztuk jaj (duże w temperaturze pokojowej)
  • 110 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru drobnego (lub pudru)

Składniki na piankę

  • 2 łyżeczki herbaty Matcha
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 200 ml śmietany 30% (zimna)
  • 500 g serka mascarpone
  • 2 łyżki żelatyny (lub agar-agar)

Dodatkowo

  • 2 szklanki malin (świeże lub mrożone)
  • 1 słoiczek dżemu malinowego

Składniki na poncz

  • ¾ szklanki wody
  • ⅓ szklanki likieru kokosowego (lub cytryny)

Składniki na czekoladę Matcha

  • 200 g białej czekolady
  • 50 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka herbaty Matcha
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie biszkoptu

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 C. Blachę o wymiarach 23x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ale tylko dno, boków formy niczym nie smarować.
  • Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę, kiedy piana jest już ubita zacząć dodanie cukru łyżka po łyżce ciągle ubijając. Piana powinna zrobić się błyszcząca i sztywna. Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek jedno po drugim nie przerywając miksowania na średnich obrotach.
  • Do niewielkiej miski przesiać dwie mąki, dodać je w dwóch porcjach do masy, delikatnie miksując na najniższych obrotach, choć lepiej jest wymieszać delikatnie szpatułką do połączenie się składników, czynność tę należy wykonywać naprawdę delikatnie, aby piana jak najmniej opadła. Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika, biszkopt piec 30-40 min (opcja górnej i dolnej grzałki) lub do tzw. suchego patyczka.
  • Kiedy ciasto jest już upieczone wyjąć z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić (w formie) na podłogę (rzucanie zapobiega opadaniu ciasta, naprawdę działa, wyrównuje jego powierzchnię. Formę z ciastem odstawić do lekkiego przestygnięcia, następnie odciąć nożem brzegi i wyjąć biszkopt na kratkę papierem do góry, pozostawić całkowitego wystygnięcia.
  • Zimny biszkopt przeciąć ostrym nożem na dwie części (poziomo).

Przygotowanie pianki matcha

  • Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody (około 4-5 łyżek), a agar tak, jak zaleca to producent, odstawić na chwilę. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem 2 łyżek cukru. Mascarpone umieścić w misce zmiksować na wolnych obrotach z dodatkiem pozostałego cukru. Do mascarpone dodać herbatę Matcha (proszek) zmiksować do połączenia, dodać ubitą śmietanę, zmiksować na średnich obrotach, na koniec dodać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę, ale ciągle płynną żelatynę, żelatynę wlewać porcjami jednocześnie miksując.
  • Dolną część biszkoptu włożyć ponownie do formy w której się piekł, nasączyć ponczem, dżem rozsmarować na całej powierzchni, a następnie nałożyć piankę-krem, wyrównać, a w krem wcisnąć maliny (mogą być mrożone, nie należy ich rozmrażać). Całość przykryć wcześniej nasączonym biszkoptem, lekko docisnąć.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać herbatę (proszek) wymieszać, na koniec dodać śmietanę i ponownie wymieszać. Polewą polać wierzch przygotowanego ciasta, na koniec zetrzeć odrobinę czekolady, można zrobić to przy pomocy tarki do warzyw lub obieraczki. Ciasto przed podaniem można dodatkowo udekorować rozkruszonymi bezami.
  • Smacznego!
biszkopt z pianka matcha i malinami
Biszkopt z pianką matcha i malinami
  • biszkopt z pianka matcha i malinami
  • biszkopt z pianka matcha i malinami
Biszkopt z pianką matcha i malinami
« Kotlety jajeczne z dodatkiem ryżu
Zielona babka ucierana »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Marcepanowa kuchnia napisał

    04 czerwca, 2019 at 11:25 am

    Ciasto wygląda pysznie ! Bardzo ciekawy przepis 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 czerwca, 2019 at 11:44 am

      Bardzo dziękuję 😁 Zapewniam, że jest pyszne!

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}