Fantastyczna babka kokosowa bardzo wilgotna i niesłychanie smaczna.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 15 minutyminuty
Gotowanie 1 godzinagodzina
Całkowity czas 1 godzinagodzina15 minutyminuty
Porcje 12
Autor Anna
Składniki
250gmiękkiego masła
2łyżeczkiproszku do pieczenia
1szklankawiórków kokosowychszklanka = 250 ml
200mldrobnego cukru
4średniejajka
2szklankimąki pszennej
½łyżeczkisody oczyszczonej
2łyżeczkiekstraktu waniliowego
1szklankamleka kokosowego lub krowiego
Dodatkowo na polewę z białej czekolady
100gbiałej czekolady
3łyżkiśmietany 18 %
2łyżkilikieru Malibu
kilka łyżek wiórków kokosowych do posypania
Lukier
soku wyciśnięty z cytryny
1szklankacukru pudru
około ¼ szklanki mleka
Instrukcje
Piekarnik nagrzać do temperatury 160 st C. Formę z kominem (dużą około 2, 5 litra) wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką.
Do miski miksera włożyć masło i cukier, ucierać kilka minut, aż masa zrobi się puszysta i biała. Następnie dodawać do masy po jednym jajku, ciągle mieszając. Porcjami dosypywać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Na końcu dolać mleko i wiórki kokosowe, wymieszać do połączenia.
Przelać do przygotowanej formy, piec przez 50-60 minut (do suchego patyczka) opcja grzałek, góra - dół bez termoobiegu.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika chwilę przestudzić, wyjąć z formy.
Do rondelka włożyć połamaną czekoladę, rozpuścić dodać śmietanę i likier, połączyć. Polać babkę polewą i posypać wiórkami kokosowymi.
Jeśli wolicie polewę delikatnie kwaskową to proponuję, polewę lukrową, wystarczy wymieszać składniki (cukier puder radzę przesiać przez sitko) polać babkę i posypać wiórkami.
Smacznego!
Notatki
Wszystkie składnik powinny być w temperaturze pokojowej!