• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Babki » Babka kokosowa

Babka kokosowa

Aktualizacja: 19 lip, 2020 · Opublikowany: 20 mar, 2013 · przez Anna · 8 komentarzy

Skocz do przepisu

Babka kokosowa, którą dziś proponuję, jest jedną z lepszych, jakie jadłam, wilgotna i bardzo, bardzo kokosowa. Polana pyszną polewą z białej czekolady i likieru Malibu to wprost bajeczny deser. Zbliżają się święta, a to bardzo dobra okazja, żeby wypróbować przepis, z pewnością posmakuje Wam tak bardzo, jak i posmakował nam. Przepis jest bardzo prosty, babka zawsze wychodzi wspaniała, pamiętajcie tylko o tym, aby do pieczenia użyć dość dużej foremki na babkę lub dwóch małych, za pierwszym razem użyłam zbyt małej formy i część babki zeskrobywałam z dna piekarnika:) Gorąco polecam!

babka kokosowa
Babka kokosowa
babka kokosowa
Print Pin
5 z 1 głosu

Babka kokosowa

Fantastyczna babka kokosowa bardzo wilgotna i niesłychanie smaczna.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 1 hour
Całkowity czas 1 hour 15 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 250 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka wiórków kokosowych (szklanka = 250 ml)
  • 200 ml drobnego cukru
  • 4 średnie jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka mleka kokosowego lub krowiego

Dodatkowo na polewę z białej czekolady

  • 100 g białej czekolady
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • 2 łyżki likieru Malibu
  • kilka łyżek wiórków kokosowych do posypania

Lukier

  • soku wyciśnięty z cytryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • około ¼ szklanki mleka
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 160 st C. Formę z kominem (dużą około 2, 5 litra) wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką.
  • Do miski miksera włożyć masło i cukier, ucierać kilka minut, aż masa zrobi się puszysta i biała. Następnie dodawać do masy po jednym jajku, ciągle mieszając. Porcjami dosypywać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Na końcu dolać mleko i wiórki kokosowe, wymieszać do połączenia.
  • Przelać do przygotowanej formy, piec przez 50-60 minut (do suchego patyczka) opcja grzałek, góra - dół bez termoobiegu.
  • Po upieczeniu wyjąć z piekarnika chwilę przestudzić, wyjąć z formy.
  • Do rondelka włożyć połamaną czekoladę, rozpuścić dodać śmietanę i likier, połączyć. Polać babkę polewą i posypać wiórkami kokosowymi.
  • Jeśli wolicie polewę delikatnie kwaskową to proponuję, polewę lukrową, wystarczy wymieszać składniki (cukier puder radzę przesiać przez sitko) polać babkę i posypać wiórkami.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Wszystkie składnik powinny być w temperaturze pokojowej!
babka kokosowa
babka kokosowa
Babka kokosowa

Przepis podejrzałam tutaj🙂

« Zakwas na żur i żurek
Żurek na domowym zakwasie »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Ewa napisał

    19 stycznia, 2018 at 8:37 pm

    Babka jest dobra ale bardzo tłusta. Częściowo pewnie dlatego, że jeszcze była trochę ciepła podczas degustacji. Kokos sam w sobie zawiera dużo tłuszczu. Cud, że nie zrobił się zakalec. O ile powtórzę, na pewno dam trochę mniej masła lub mniej kokosu. Może kokos w bio jakości nie był zbyt wysuszony, nie wiem. Dałam normalne mleko. Trzymałam się ściśle przepisu i czasu pieczenia (55min.)
    Polewę zrobiłam z białka jednego jajka (domowe, – a żółtko dałam dodatkowo do ciasta), utartego z cukrem pudrem do gęstości kwaśnej smietany, pod koniec dodałam odrobinę dobrego rumu. To moja ulubiona polewa nie tylko na babki. Posypałam wiórkami kokosowymi. Do powtórki z nieznaczną modyfikacją.Pozdrawiam:-)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      19 stycznia, 2018 at 10:27 pm

      To jest bardzo duża babka to i masła ma sporo 🙂 Można ilość masła zmniejszyć do 200 g .
      Wiórki kokosowe daję zwykle, a one są odtłuszczone i fajnie nasiąkają ciastem.
      Mam nadzieje, że następnym razem będzie jeszcze lepsze 🙂

      Odpowiedz
  2. Betka napisał

    23 stycznia, 2017 at 8:52 am

    Ciasto bardzo pyszne, niestety nie zdążyłam zrobić polewy bo już pół babki nie było. Polecam ☺

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 stycznia, 2017 at 4:48 pm

      Bardzo się cieszę 🙂 ja również je bardzo lubię! Pozdrawiam serdecznie.

      Odpowiedz
  3. megii013 napisał

    09 kwietnia, 2016 at 9:47 am

    Wygląda kusząco, ale pewnie by mi wyszedl zakalec, jak w przepisie jest maslo, cukier i jajka - utrzeć to się równa zakalec. Może te pół łyżeczki wody uratowało, hmm, kusi mnie strasznie..

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 kwietnia, 2016 at 12:06 pm

      Megii nie bardzo rozumiem o czym mówisz? Jeśli kusi Cię ten przepis to gorąco polecam, bo babka jest pyszna! Postępuj według wskazówek powyżej, a ciasto się uda! W przepisach na ciasta ucierane ważna jest temperatura składników masło i jajka powinny być w temperaturze pokojowej, to cała tajemnica udanych "wypieków ucieranych" 🙂 Jeśli zdarzyłoby się, że masa zaczyna się rozwarstwiać można uratować ją stawiając miskę z ucieraną masą na garnek z gotującą się wodą i chwilę ubijać na parze, powinno pomóc. Pozdrawiam gorąco 🙂

      Odpowiedz
  4. Veronika napisał

    20 marca, 2013 at 8:58 am

    Bardzo lubię kokosowe wypieki, sprawdzi się na świątecznym stole 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      20 marca, 2013 at 9:01 am

      O tak, jest idealna na Wielkanocny stół 🙂

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Lato

  • Galaretka z czerwonej porzeczki
  • Ogórki kiszone
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Gofry drożdżowe

Więcej przepisów na lato →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →