Prosty przepis na pyszną babkę piaskową o smaku pomarańczy.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 20 minutyminuty
Gotowanie 40 minutyminuty
Całkowity czas 1 godzinagodzina
Porcje 12
Autor Anna
Składniki
4sztukijajekw temperaturze pokojowej
190gdrobnego cukru
200gmąki pszennej
90gmąki ziemniaczanej
1łyżeczkaproszku do pieczenia
1łyżeczkasody oczyszczonej
2łyżeczkiekstraktu z pomarańczylub kilka kropel olejku
1½łyżkiskórki z pomarańczyotarta z całej pomarańczy
½szklankiolejuczyli 125 ml
Składniki na lukier
1szklankacukru pudru
3łyżkisoku z pomarańczy+skórka
3łyżkikandyzowanej skórki pomarańczowej
Instrukcje
Piekarnik rozgrzać do temperatury 160-165 st C.
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, odstawić.
Do drugiej miski wbić jajka, dodać cukier całość zmiksować na bardzo puszystą jasną masę. Ubijanie trwa kilka minut, masa musie być naprawdę bardzo dobrze ubita i jasna.
Do puszystej jasnej masy dodać cieniutkim strumieniem oleju nie przerywając miksowania, następnie dodać ekstrakt pomarańczowy i otartą skórkę z pomarańczy.
Na koniec dodać składniki suche w dwóch porcjach, wymieszać ręczną trzepaczką/rózgą do połączenia się wszystkich składników.
Formę do babek o pojemności 2,5 litra wysmarować masłem i obsypać mąką, przelać ciasto, wstawić formę do nagrzanego piekarnika, babkę pieczemy przez około 40-45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.
Kiedy babka piecze się można przygotować lukier, wystarczy cukier puder połączyć z sokiem i skórką z pomarańczy.
Po upieczeniu wyjąć ciasto z formy i wystudzić na kratce. Jeszcze gorącą babkę polać lukrem pomarańczowym lub roztopioną białą czekoladą i posypać skórką kandyzowaną.
Smacznego!
Notatki
Jeśli chcielibyście przygotować polewę z białej czekolady należy rozpuścić tabliczkę białej czekolady w kąpieli wodnej z dodatkiem 2-3 łyżek tłustej śmietany.