• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Babki » Babka piaskowa pomarańczowa

Babka piaskowa pomarańczowa

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 4 kwi, 2017 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Jednym z najpopularniejszych ciast wypiekanych na Wielkanoc są różnego rodzaju babki. Dziś chciałabym zaproponować Wam bardzo prosty przepis na babkę piaskową o smaku pomarańczy.

Mimo, że przepis jest przepisem bardzo łatwym, to zdarza się, że zamiast puszystej i lekkiej babki wychodzi zakalec. Najczęściej dzieje się tak z powodu zbyt niskiej temperatury składników na ciasto. Najważniejszą sprawą są składniki w temperaturze pokojowej to główny gwarant sukcesu!!! W tym przepisie to jajka powinny być wyjęte wcześniej z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Można też je ogrzać szybciej przez włożenie ich do ciepłej wody na kilkanaście minut. Oczywiście olej nie może być z lodówki, ten również musi być w temperaturze pokojowej. Kolejnym krokiem do sukcesu jest dobrze ubita masa jajeczno-cukrowa. Ubicie jej trwa kilka minut, masa powinna być puszysta, gęsta i jasna, a jej objętość powinna się przynajmniej podwoić.

Babka piaskowa pomarańczowa na kratce widziana z góry.
Babka piaskowa pomarańczowa

Smak babki jest wspaniały, a to dzięki świeżej skórce z pomarańczy i ekstraktowi pomarańczowemu, który można zrobić własnoręcznie, przepis znajdziecie tutaj. Nie martwcie się, jeśli nie macie ekstraktu, zamiast niego możecie użyć odrobiny olejku pomarańczowego. Babkę można polukrować lub posypać cukrem pudrem albo polać białą czekoladą i udekorować kandyzowaną skórką pomarańczy. Smacznego!

babka piaskowa pomaranczowa
Print Pin
5 z 3 głosów

Babka piaskowa pomarańczowa

Prosty przepis na pyszną babkę piaskową o smaku pomarańczy.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 40 minutes
Całkowity czas 1 hour
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 4 sztuki jajek (w temperaturze pokojowej)
  • 190 g drobnego cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z pomarańczy (lub kilka kropel olejku)
  • 1½ łyżki skórki z pomarańczy (otarta z całej pomarańczy)
  • ½ szklanki oleju (czyli 125 ml)

Składniki na lukier

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki soku z pomarańczy (+skórka)
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 160-165 st C.
  • Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, odstawić.
  • Do drugiej miski wbić jajka, dodać cukier całość zmiksować na bardzo puszystą jasną masę. Ubijanie trwa kilka minut, masa musie być naprawdę bardzo dobrze ubita i jasna.
  • Do puszystej jasnej masy dodać cieniutkim strumieniem oleju nie przerywając miksowania, następnie dodać ekstrakt pomarańczowy i otartą skórkę z pomarańczy.
  • Na koniec dodać składniki suche w dwóch porcjach, wymieszać ręczną trzepaczką/rózgą do połączenia się wszystkich składników. 
  • Formę do babek o pojemności 2,5 litra wysmarować masłem i obsypać mąką, przelać ciasto, wstawić formę do nagrzanego piekarnika, babkę pieczemy przez około 40-45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.
  • Kiedy babka piecze się można przygotować lukier, wystarczy cukier puder połączyć z sokiem i skórką z pomarańczy.
  • Po upieczeniu wyjąć ciasto z formy i wystudzić na kratce. Jeszcze gorącą babkę polać lukrem pomarańczowym lub roztopioną białą czekoladą i posypać skórką kandyzowaną.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Jeśli chcielibyście przygotować polewę z białej czekolady należy rozpuścić tabliczkę białej czekolady w kąpieli wodnej z dodatkiem 2-3 łyżek tłustej śmietany.
Babka pomarańczowa z lukrem i kandyzowaną skórką
Babka piaskowa pomarańczowa
  • babka piaskowa pomaranczowa
  • babka piaskowa pomaranczowa
Babka piaskowa pomarańczowa

Za przepis dziękuję Pani Monice:)

« Naleśniki pomarańczowe
Mazurek kokosowo-malinowy »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Doris_33 napisał

    25 lipca, 2019 at 8:00 pm

    Mnie chyba nie wyszła... wizualnie jest piękna, ale ciemniejsza niz u Ciebie w środku a w smaku czuję goryczkę - to przez skórkę z pomaranczy czy przez sode? A jak pomine sode w składnikach to co sie stanie?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      25 lipca, 2019 at 11:14 pm

      Oj, przykro mi z tego powodu, ale to z pewnością nie jest wina sody. Soda jest konieczna do tego, aby babka urosła i w takiej ilości nie zaburza smaku babki (można ją spróbować zastąpić proszkiem do pieczenia). To na pewno wina skórki z pomarańczy. Smak goryczy pojawi się, kiedy skórkę zetrzesz razem z białą częścią, wtedy goryczka jest bardzo duża, dlatego ścierając skórkę, trzeba robić to z wyczuciem i zetrzeć tylko pomarańczową wierzchnią część. Silna gorycz jest też w pomarańczach mocno spryskanych chemią, której nie udało się dokładnie pozbyć ze skórki. Jeśli kolor jest bardziej intensywny (pomarańczowy) to zapewne też za sprawą skórki. Mam nadzieję, że następnym razem wyjdzie taka, jak należy. Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}