Bagietki, które można wstępnie przygotować, zamrozić, a w razie potrzeby dopiec!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Przygotowanie 40 minutyminuty
Gotowanie 25 minutyminuty
Całkowity czas 1 godzinagodzina5 minutyminuty
Porcje 4
Autor Anna
Składniki
Poolish
200gmąki pszennej
200gwody o temperaturze 25 st C
1szczyptasuchych drożdży
Składniki na ciasto właściwe
400gmąki pszennej
200gwody o temperaturze 30 st C
1,5gsuchych drożdży lub 3 g świeżych
12gsoli
Instrukcje
W misce wymieszać wodę, mąkę i drożdże, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 12 do 16 godzin, najlepiej na całą noc.
Następnego dnia dodać pozostałe składniki na ciasto właściwe, wyrobić w maszynie przez 5 minut, używając końcówki typu hak.
Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut, zawsze pamiętajcie o przykryciu miski, ciasto będzie miało ciepło i wilgotno i nie wyschnie.
Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat posypany mąką, przerobić ciasto pozbywając się powietrza.
Ciasto podzielić na 4 części po około 250 g każda.
Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć ręką na prostokąt, dwa krótsze brzegi złożyć do środka, a następni skleić brzegi dłuższe dociskając dłońmi na koniec złożyć na pół i rolując ciasto uformować wałek o długości 35 cm.
Gotowe bagietki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, podsypać mąką, ułożyć bagietki zachowując odstęp między nimi, ciasto urośnie podczas pieczenia.
Przykryć ściereczką i odstawić na 30 - 40 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C.
Przed wstawieniem bagietek do piekarnika można naciąć ich wierzch ostrym nożem. Na dno piekarnika wsypać szklankę kostek lodu, po 30 sekundach wstawić bagietki do piekarnika.
Po około 5-7 minutach uchylić drzwi piekarnika dwukrotnie, wypuszczając parę, bagietki dalej piec przez około 25 minut.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, całkowicie wystudzić na kratce/
Zimne bagietki schować do szczelinie zamykanego woreczka, włożyć do zamrażalnika.
Kiedy chcemy przygotować bagietki na śniadanie, rozgrzewany piekarnik do temperatury 230 st, kiedy piekarnik osiągnie temperaturę wsypujemy szklankę lodu na jego dno, wstawiamy bagietki, pieczemy przez 15 minut
Studzimy na kratce.
Smacznego!
Notatki
Bagietki można oczywiście upiec od razu do spożycia, należy w tym przypadku ustawić temperaturę pieczenia na 200 st C, piec przez 30 minut!