Wspaniałe bajgle z lekko słodką skórką, pyszne jako baza na kanapki.
Autor Anna
Kuchnia Grecka
Rodzaj Pieczywo
Przygotowanie 30 minutyminuty
Gotowanie 20 minutyminuty
Porcje 12
Autor Anna
Składniki
Składniki na ciasto
650gmąki pszennej
250mlciepłej wody
100mlletniego mleka
30gcukru
8gsoli morskiej
30goliwy
8gdrożdży instantlub 20 g świeżych
1sztukajajkośrednie
Dodatkowo
5łyżekwody
5łyżekmelasyw oryginale jest syrop winogronowy, może być też miód
½szklankisezamu lub inne ziarenka
Instrukcje
Przygotowanie ciastaDo miski miksera wsypać mąkę i suche drożdże (jeśli używacie świeżych, najpierw zróbcie rozczyn), dodać pozostałe składniki, wyrobić gładkie elastyczne ciasto, najlepiej przy pomocy końcówki typu hak. Ciasto wyrabiamy około 5 minut na średnich obrotach. Następnie przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, do podwojenia objętości.
Po wyrośnięciu ciasto odgazować, wyjąć na blat i podzielić na 10 lub 12 równych części. Z każdej uformować wałek o długości 70 cm. Wałek ciasta złożyć na pół, następnie skręcić go jak sznurek i zlepić końce. Powstanie skręcona oponka. Gotowe układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C.
Przygotowanie syropuWymieszać wodę z melasą lub syropem winogronowym. Przygotować nasionka sezamu.
Wyrośnięta bajgle pomalować przygotowaną mieszaniną, a następnie grubo posypać sezamem. Układać na blaszce zachowując odstępy między nimi. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 20 minut do zarumienienia. Po upieczeniu wyjąć na kratkę i przestudzić.