• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Bułki » Bajgle Greckie Simiti

Bajgle Greckie Simiti

Aktualizacja: 3 maj, 2021 · Opublikowany: 28 kw., 2021 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Lubicie bajgle, a kto ich nie lubi? Choć tak lubiane, to jednak dość rzadko wypiekane są w domu. Wielu z Was zadaje pytanie, jak je upiec, aby były smaczne, a przygotowanie ich nie zajmowało zbyt wiele czasu. Jestem przekonana, że z tym przepisem będziecie piekli je bardzo często! Bajgle Greckie Simiti znalazłam na stronie, My Little Expat Kitchen. Przepis ten jest tak dobry, że od razu postawiłam się nim z Wami podzielić. Można jeść je, kiedy są jeszcze ciepłe i pachnące z mięciutkim środkiem. Wspaniale smakują również następnego dnia opieczone w tosterze, wtedy skórka jest bardzo chrupiąca, a środek nadal miękki. Dzięki mieszance wody z melasą lub miodem skórka nabiera lekko słodkawego pysznego smaku. Spróbujcie koniecznie.

Bajgle Greckie Simiti
Przejdź do:
  • 🥘 SKŁADNIKI
  • 🔪 INSTRUKCJE
  • 🥯 Z czym podać bajgle?
  • 🥨 Szukacie innych przepisów na bajgle lub precle?
  • 📖 Przepis

🥘 SKŁADNIKI

Składniki na ciasto

  • 650 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • 100 ml letniego mleka
  • 30 g cukru
  • 8 g soli morskiej
  • 30 g oliwy
  • 8 g drożdży instant (lub 20 g świeżych)
  • 1 średnie jajko

Dodatkowo

  • 5 łyżek wody
  • 5 łyżek melasy (w oryginale jest syrop winogronowy, może być też miód)
  • ½ szklanki sezamu ( lub inne ziarenka)

🔪 INSTRUKCJE

  • Przygotowanie ciasta. Do miski miksera wsypać mąkę i suche drożdże (jeśli używacie świeżych, najpierw zróbcie rozczyn), dodać pozostałe składniki. Wyrobić gładkie elastyczne ciasto, najlepiej przy pomocy końcówki typu hak. Ciasto wyrabiamy około 5 minut na średnich obrotach. Następnie przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, do podwojenia objętości.
  • Po wyrośnięciu ciasto odgazować, wyjąć na blat i podzielić na 10 lub 12 równych części. Z każdej uformować wałek o długości 70 cm. Wałek ciasta złożyć na pół, następnie skręcić go jak sznurek, zlepić końce. Powstanie skręcona oponka. Gotowe układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut do wyrośnięcia.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C.
  • Przygotowanie syropu. Wymieszać wodę z melasą (miodem) lub syropem winogronowym. Przygotować nasionka sezamu.
  • Wyrośnięta bajgle pomalować przygotowaną mieszaniną, a następnie grubo posypać sezamem. Układać na blaszce zachowując odstępy między nimi. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 20 minut do zarumienienia. Po upieczeniu wyjąć na kratkę i przestudzić.
Bajgle ułożone jeden na drugim na kratce do studzenia.
Bajgle Greckie Simiti

🥯 Z czym podać bajgle?

Takie pieczywo smakuje wybornie podane na ciepło, najlepiej opiec je w tosterze, aby skórka była lekko chrupiąca. Na tak przygotowane bajgle można nałożyć kremowy twarożek, porcję sałaty, wędzonego łososia, awokado z odrobiną szczypiorku. Można również podać na słodko z miodem, smażonymi bananami lub gruszkami, szczyptą cynamonu i odrobiną jogurtu. Choć niektórzy lubią po prostu schrupać go bez niczego najlepiej prosto z piekarnika, no może po lekkim przestudzeniu.

🥨 Szukacie innych przepisów na bajgle lub precle?

Poniżej jest kilka propozycji, które jestem przekonana, że przypadną Wam do gustu. Znajdziecie klasyczne precle z solą, parzone przed pieczeniem z pyszną błyszczącą skórką. Są również precle drożdżowe, które kochają nie tylko dzieci, albo bajgle z mnóstwem nasion na skórce.

  • Bajgle
  • Precle drożdżowe
  • Bajgle domowe
  • Precelki

📖 Przepis

Rumiane bajgle z sezamem ułożone jeden na drugim w tle biała kurka.
Print Pin
Bądź pierwszy!

Bajgle Greckie Simiti

Wspaniałe bajgle z lekko słodką skórką, pyszne jako baza na kanapki.
Autor Anna
Kuchnia Grecka
Rodzaj Pieczywo
Porcji 12
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 20 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 650 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • 100 ml letniego mleka
  • 30 g cukru
  • 8 g soli morskiej
  • 30 g oliwy
  • 8 g drożdży instant (lub 20 g świeżych)
  • 1 sztuka jajko (średnie)

Dodatkowo

  • 5 łyżek wody
  • 5 łyżek melasy (w oryginale jest syrop winogronowy, może być też miód)
  • ½ szklanki sezamu ( lub inne ziarenka)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Przygotowanie ciasta
    Do miski miksera wsypać mąkę i suche drożdże (jeśli używacie świeżych, najpierw zróbcie rozczyn), dodać pozostałe składniki, wyrobić gładkie elastyczne ciasto, najlepiej przy pomocy końcówki typu hak. Ciasto wyrabiamy około 5 minut na średnich obrotach. Następnie przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, do podwojenia objętości.
  • Po wyrośnięciu ciasto odgazować, wyjąć na blat i podzielić na 10 lub 12 równych części. Z każdej uformować wałek o długości 70 cm. Wałek ciasta złożyć na pół, następnie skręcić go jak sznurek i zlepić końce. Powstanie skręcona oponka. Gotowe układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut do wyrośnięcia.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C.
  • Przygotowanie syropu
    Wymieszać wodę z melasą lub syropem winogronowym. Przygotować nasionka sezamu.
  • Wyrośnięta bajgle pomalować przygotowaną mieszaniną, a następnie grubo posypać sezamem. Układać na blaszce zachowując odstępy między nimi. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 20 minut do zarumienienia. Po upieczeniu wyjąć na kratkę i przestudzić.
Rumiane bajgle z sezamem ułożone jeden na drugim w tle biała kurka.
Bajgle Greckie Simiti
« Nalewka z forsycji
Chleb z pestkami dyni i siemieniem lnianym »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

🌷 Wiosna

  • Syrop z pędów sosny II
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Szaszłyki z łososia i ananasa
  • Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe

Więcej przepisów na wiosnę →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →