Spód z brownie, a na wierzchu pyszna warstwa lekkiego musu.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 30 minutyminuty
Gotowanie 40 minutyminuty
Całkowity czas 1 godzinagodzina10 minutyminuty
Porcje 12
Autor Anna
Składniki
Składniki na brownie
Wszystkie składnik na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową!
270gmąki pszennej
45ggorzkiego kakaodobrej jakości
1, ½ łyżeczkiproszku do pieczenia
½łyżeczkisody
120gmasłamiękkiego
220gdrobnego cukru
100ggorzkiej czekoladyminimum 70%
375mlmleka
2dużejajka
Składniki na mus malinowy
600gmalinmożna użyć mrożonych
3łyżkicukru
480mlśmietany 30%zimna
1,½opakowniagalaretki malinowej
Instrukcje
Przygotowanie brownie
Piekarnik rozgrzać do temperatury 165-170 st C.
Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę i kakao. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do przestygnięcia. Mleko lekko podgrzać, nie może być prosto z lodówki.
Masło utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę, powinna być dobrze ubita, następnie zacząć dodawać po jednym jajku, ciągle miksując. Cienką stróżką dodać rozpuszczoną czekoladę cały czas miksując. Do masy czekoladowej dodać składniki suche na przemian z mlekiem w dwóch lub trzech turach, mieszając szpatułką lub rózgą, tylko do połączenia się składników.
Formę o wymiarach 23x32 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, wyrównać wierch, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić.
Przygotowanie musu, wykończenia ciasta
Maliny włożyć od rondla, rozgotować, a następnie przetrzeć przez sito w ten sposób pozbędziemy się pestek. Przetarte maliny znów przelać do rondelka dodać cukier i ponownie zagotować, następnie zestawić z ognia i dodać galaretką, wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do wystygnięcia.
W wysokim naczyniu ubić schłodzoną śmietanę, a następnie dodać zminą masę malinową, delikatnie połączyć w jedną całość. Mus malinowy wstawić do lodówki na około 10 minut aby masa zaczęła tężeć, po tym czasie przemieszać delikatnie, masę wylać na czekoladowy spód, wyrównać wierzch, wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc aby mus dobrze stężał.
Przed podaniem można wiech ciasta udekorować rozpuszczoną czekoladą.