• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Brownie » Brownie z musem malinowym

Brownie z musem malinowym

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 7 sie, 2017 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Jestem przekonana, że brownie z musem malinowym posmakuje wszystkim bez wyjątku ! Dzisiejszą zabawę zaczynamy od przygotowania mocno czekoladowego spodu, które można również upiec jako samodzielne ciasto i podać z polewą czekoladową, bitą śmietaną i na przykład sezonowymi owocami.

W trakcie, kiedy brownie siedzi już w piekarniku możemy zabrać się za przygotowanie musu z malin, można zrobić go z malin świeżych lub mrożonych, maliny musimy lekko rozgotować i przetrzeć przez sito pozbywając się w ten sposób pestek. Następnie wystarczy dodać galaretkę (proszek) i dokładnie wymieszać, postawić do całkowitego wystudzenia. W innym naczyniu ubijamy na sztywno śmietanę i mieszamy z dokładnie wystudzonym musem malinowym. Teraz możemy wylać tężejący mus na wierzch brownie, całość dokładnie schłodzić przed podaniem. Wierzch ciasta można udekorować polewą czekoladową lub posypać proszkiem kakao albo musem malinowym. Ciasto jest naprawę pyszne, do szczęścia przyda się jeszcze filiżanka dobrej kawy! Smaczengo:)

Przygotowując brownie, pamiętajcie o temperaturze składników, powinny być w temperaturze pokojowej, jeśli któryś ze składników będzie dodany bezpośrednio z lodówki ciasto może się nie udać! Wyjmijcie wcześniej jajka, masło i mleko z lodówki, aby zdążyły się ogrzać.

Print Pin
5 z 2 głosów

Brownie z musem malinowym

Spód z brownie, a na wierzchu pyszna warstwa lekkiego musu.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 40 minutes
Całkowity czas 1 hour 10 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na brownie

    Wszystkie składnik na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową!

    • 270 g mąki pszennej
    • 45 g gorzkiego kakao (dobrej jakości)
    • 1, ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    • ½ łyżeczki sody
    • 120 g masła (miękkiego)
    • 220 g drobnego cukru
    • 100 g gorzkiej czekolady (minimum 70%)
    • 375 ml mleka
    • 2 duże jajka

    Składniki na mus malinowy

    • 600 g malin (można użyć mrożonych)
    • 3 łyżki cukru
    • 480 ml śmietany 30% (zimna)
    • 1,½ opakownia galaretki malinowej
    Przelicznik foremek

    🔪 Instrukcje
     

    Przygotowanie brownie

    • Piekarnik rozgrzać do temperatury 165-170 st C.
    • Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę i kakao. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do przestygnięcia. Mleko lekko podgrzać, nie może być prosto z lodówki.
    • Masło utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę, powinna być dobrze ubita, następnie zacząć dodawać po jednym jajku, ciągle miksując. Cienką stróżką dodać rozpuszczoną czekoladę cały czas miksując. Do masy czekoladowej dodać składniki suche na przemian z mlekiem w dwóch lub trzech turach, mieszając szpatułką lub rózgą, tylko do połączenia się składników.
    • Formę o wymiarach 23x32 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, wyrównać wierch, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić.

    Przygotowanie musu, wykończenia ciasta

    • Maliny włożyć od rondla, rozgotować, a następnie przetrzeć przez sito w ten sposób pozbędziemy się pestek. Przetarte maliny znów przelać do rondelka dodać cukier i ponownie zagotować, następnie zestawić z ognia i dodać galaretką, wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do wystygnięcia.
    • W wysokim naczyniu ubić schłodzoną śmietanę, a następnie dodać zminą masę malinową, delikatnie połączyć w jedną całość. Mus malinowy wstawić do lodówki na około 10 minut aby masa zaczęła tężeć, po tym czasie przemieszać delikatnie, masę wylać na czekoladowy spód, wyrównać wierzch, wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc aby mus dobrze stężał.
    • Przed podaniem można wiech ciasta udekorować rozpuszczoną czekoladą.
    • Smacznego!
    brownie z musem malinowym
    « Tacos z rybą
    Papad indyjskie chipsy »

    Reader Interactions

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




    Pierwszy Sidebar

    Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
    Więcej o mnie →

    Zima

    • Uszka z grzybami
    • Pączki
    • Pączki na piwie
    • Piernikowe ciasto do góry nogami

    Więcej przepisów na zima →

    Footer

    ↑ Do góry

    O stronie

    • O mnie
    • Polityka cookie
    • Regulamin i polityka prywatności

    Newsletter

    • Zapisz się! na aktualności

    Kontakt

    • Kontakt
    DMCA.com Protection Status

    Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

    • Podziel się →
    Zarządzaj zgodami plików cookie
    Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
    Funkcjonalne Zawsze aktywne
    Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
    Preferencje
    Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
    Statystyka
    Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
    Marketing
    Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
    Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
    Preferencje
    {title} {title} {title}