Słodka czekolada i porzeczki to najlepsze połączenie.
Autor Anna
Kuchnia Międzynarodowa
Rodzaj Ciasta
Przygotowanie 20 minutyminuty
Gotowanie 40 minutyminuty
Całkowity czas 1 godzinagodzina
Porcje 10
Autor Anna
Składniki
200ggorzkiej czekoladydobrej jakości
200gmasła
180gcukru
4jajka
opcjonalnie 1 szklanka porzeczekużyłam mieszanych, czerwonych, czarnych i białych
bita śmietana do dekoracjiopcjonalnie
Instrukcje
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
Białka oddzielić do żółtek, ubić je na sztywną wraz z połową cukru.
Czekoladę połamać na drobne kawałki włożyć do metalowej miski, dodać masło, wstawić miskę do garnuszka z gotująca się wodą, mieszać do rozpuszczenia się składników.
Żółtka utrzeć z pozostałą częścią cukru na jasną masę. Utarte żółtka łączymy z masą czekoladową, a następnie, delikatnie mieszamy z białkami
Ciasto pieczemy przez 35 - 40 minut z opcją górnej i dolnej grzałki.
Po upieczeniu studzimy 10 minut w formie, po tym czasie wyjmujemy z formy usuwamy papier, podajemy ciepłe najlepiej do czerwonego wina, a zimne z bitą śmietaną i filiżanką kawy.