• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Brownie » Brownie z porzeczkami

Brownie z porzeczkami

Aktualizacja: 14 lip, 2020 · Opublikowany: 25 lip, 2013 · przez Anna · 6 komentarzy

Skocz do przepisu

Brownie - le negre, to nic innego jak murzynek, ale jaki! Ciasto jest wyśmienite, wilgotne w środku z pyszną cieniutką i chrupiącą skórką na zewnątrz. Oryginalny przepis nie przewiduje porzeczek, ale nie mogłam się oprzeć tym kolorowym perełkom i dodałam do środka ciasta mieszankę czerwonych, czarnych i białych porzeczek. Eksperyment się powiódł, połączenie porzeczek i pysznego mocno czekoladowego ciasta jest wyśmienite. Brownie, można podać na ciepło z kieliszkiem wytrawnego czerwonego wina, to smakuje obłędnie. Oczywiście, podane na zimno smakuje również wybornie, super komponuje się z bitą śmietaną i kawą:).

brownie z porzeczkami
Brownie z porzeczkami
brownie z porzeczkami
Print Pin
5 z 1 głosu

Brownie z porzeczkami

Słodka czekolada i porzeczki to najlepsze połączenie.
Autor Anna
Kuchnia Międzynarodowa
Rodzaj Ciasta
Porcji 10
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 40 minutes
Całkowity czas 1 hour
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 200 g gorzkiej czekolady (dobrej jakości)
  • 200 g masła
  • 180 g cukru
  • 4 jajka
  • opcjonalnie 1 szklanka porzeczek (użyłam mieszanych, czerwonych, czarnych i białych)
  • bita śmietana do dekoracji (opcjonalnie)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Białka oddzielić do żółtek, ubić je na sztywną wraz z połową cukru.
  • Czekoladę połamać na drobne kawałki włożyć do metalowej miski, dodać masło, wstawić miskę do garnuszka z gotująca się wodą, mieszać do rozpuszczenia się składników.
  • Żółtka utrzeć z pozostałą częścią cukru na jasną masę. Utarte żółtka łączymy z masą czekoladową, a następnie, delikatnie mieszamy z białkami
  • Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy połowę masy, rozkładamy porzeczki, przykrywamy pozostałym ciastem.
  • Ciasto pieczemy przez 35 - 40 minut z opcją górnej i dolnej grzałki.
  • Po upieczeniu studzimy 10 minut w formie, po tym czasie wyjmujemy z formy usuwamy papier, podajemy ciepłe najlepiej do czerwonego wina, a zimne z bitą śmietaną i filiżanką kawy.
  • Smacznego!
brownie z porzeczkami
Brownie z porzeczkami
brownie z porzeczkami
Brownie z porzeczkami

« Pierogi z truskawkami
Kokosanki »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Salvador Dali napisał

    25 lipca, 2013 at 1:35 pm

    ooo..bóstwo! 😀

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      25 lipca, 2013 at 3:57 pm

      🙂 to ciasto poprawi nawet najpodlejszy humor:)))

      Odpowiedz
  2. karmel-itka napisał

    25 lipca, 2013 at 12:45 pm

    powalająco słodkie brownie, do tego nuta kwasowości owoców. strzał w dychę!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      25 lipca, 2013 at 12:48 pm

      Dziękuje

      Odpowiedz
  3. magda napisał

    25 lipca, 2013 at 9:16 am

    słodka czekolada i kwaśna porzeczka, idealny duet!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      25 lipca, 2013 at 9:18 am

      To prawda! Rozkosz:)

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}