Jedne z najpyszniejszych bułeczek jakie jadłam, koniecznie spróbujcie!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Przygotowanie 30 minutyminuty
Gotowanie 15 minutyminuty
Całkowity czas 1 godzinagodzina35 minutyminuty
Porcje 10
Autor Anna
Składniki
10gdrożdży suchych (dodajemy bezpośrednio do pozostałych składników)lub 20 g *świeżych
200mljogurtu naturalnego
100mlwody
1łyżkamiodu
2łyżkioleju słonecznikowego
1łyżeczkasoli
460gmąki pszennetyp 550
1średniejajko
Instrukcje
Jeśli używacie *świeżych drożdży, należy zrobić wcześniej zaczyn, czyli; drożdże połączyć z łyżeczką miodu, dodać 100 ml wody i 100 ml jogurtu oraz 1 łyżkę mąki, wszystko wymieszać i odstawić w bardzo ciepłe miejsce do wyrośnięcia zaczynu.
Następnie wszystkie składniki na ciasto wymieszać (czyli jeśli zrobiliście zaczyn ze świeżych drożdży, to należy dodać pozostałe 100 ml jogurtu oraz zaczyn), zagnieść elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
Piekarniknagrzać do temperatury 200 st C.
Blat posmarowaćolejem, wyjąć ciasto i przerobić chwilę, a następnie uformować długi wałek o wymiarach 60 cm na 8 cm. Ciasto jest dość klejące, dlatego ważne jest, żeby dobrze nasmarować blat olejem!
Na blachę wyłożyć papier do pieczenia.
Utworzony wałek z ciasta mocno posypać mąką, ostrym nożem odcinać bułeczki (wielkość zależy do Was), ja przygotowałam 10 sztuk.
Bułeczki układać na blaszce zachowującodstępy, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Przedpieczeniem wsypać szklankę lodu na dno piekarnika lub spryskać jego wnętrze wodą ze spryskiwacza, para pozwala na uzyskanie pięknej chrupiącej skórki.
Bułki pieczemy przez 12 - 15 minut lub do czasu zarumienienia.