• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Bułki » Bułeczki pszenne na jogurcie

Bułeczki pszenne na jogurcie

Aktualizacja: 21 kwi, 2020 · Opublikowany: 4 mar, 2013 · przez Anna · 60 komentarzy

Skocz do przepisu

Bułeczki pszenne na jogurcie, to najlepsze śniadaniowe pieczywo. Jest to bardzo prosty przepis, ciasto szybko wyrasta i łatwo się z nim pracuje. Po chwili wyrabiania i krótkim czasie oczekiwania na wyrośnięcie można cieszyć się wspaniałym smakiem świeżych miękkich bułeczek.

buleczki pszenne na jogurcie
Bułeczki pszenne na jogurcie
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🥖 Inne propozycje pieczywa śniadaniowego
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 10 g drożdży suchych (dodajemy bezpośrednio do pozostałych składników) lub 20 g *świeżych
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 460 g mąki pszenne typ 550
  • 1 średnie jajko

🔪 Instrukcje

  • Jeśli używacie *świeżych drożdży, należy zrobić wcześniej zaczyn, czyli; drożdże połączyć z łyżeczką miodu, dodać 100 ml wody i 100 ml jogurtu oraz 1 łyżkę mąki, wszystko wymieszać i odstawić w bardzo ciepłe miejsce do wyrośnięcia zaczynu.
  • Następnie wszystkie składniki na ciasto wymieszać (czyli jeśli zrobiliście zaczyn ze świeżych drożdży, to należy dodać pozostałe 100 ml jogurtu oraz zaczyn), zagnieść elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st C.
  • Blat posmarować olejem, wyjąć ciasto i przerobić chwilę, a następnie uformować długi wałek o wymiarach 60 cm na 8 cm. Ciasto jest dość klejące, dlatego ważne jest, żeby dobrze nasmarować blat olejem!
  • Na blachę wyłożyć papier do pieczenia.
  • Utworzony wałek z ciasta mocno posypać mąką, ostrym nożem odcinać bułeczki (wielkość zależy do Was), ja przygotowałam 10 sztuk.
  • Bułeczki układać na blaszce zachowując odstępy, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.
  • Przed pieczeniem wsypać szklankę lodu na dno piekarnika lub spryskać jego wnętrze wodą ze spryskiwacza, para pozwala na uzyskanie pięknej chrupiącej skórki.
  • Bułki pieczemy przez 12 - 15 minut lub do czasu zarumienienia.
  • Po upieczeniu przełożyć na kratkę i wystudzić.

Po upieczeniu większość moich bułek została pochłonięta. Prawdę mówiąc, to zniknęły, kiedy jeszcze były ciepłe, więc nie powiem Wam, jak smakują na drugi dzień. Może upieczecie je sami i Wam uda się sprawdzić jak przechowują się do dnia następnego? Mogę powiedzieć tylko tyle, że najlepsze były z masłem i miodem!

🥖 Inne propozycje pieczywa śniadaniowego

  • Bułki na kefirze
  • Bułki z siemieniem
  • Bułki maślane
  • Bułki z ricottą

Po sukcesie bułeczek pszennych na jogurcie, które cieszą się wśród Was ogromną popularnością, powstał podobny i równie dobry przepis. Przepis na bułki na kefirze, które również musicie wypróbować. Jestem przekonana, że je pokochacie! Po bułeczkach śniadaniowych będziecie pewnie chcieli przygotować coś na deser. Mogę zaproponować Wam wspaniały i niezawodny przepis na biszkopt idealny. Na jego bazie możecie zrobić tort tiramisu lub tort marcepanowy. Smacznego!

📖 Przepis

buleczki pszenne na jogurcie
Print Pin
4,77 z 13 głosów

Bułeczki pszenne na jogurcie

Jedne z najpyszniejszych bułeczek jakie jadłam, koniecznie spróbujcie!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 10
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 15 minutes
Całkowity czas 1 hour 35 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 10 g drożdży suchych (dodajemy bezpośrednio do pozostałych składników) (lub 20 g *świeżych)
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 460 g mąki pszenne (typ 550)
  • 1 średnie jajko
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Jeśli używacie *świeżych drożdży, należy zrobić wcześniej zaczyn, czyli; drożdże połączyć z łyżeczką miodu, dodać 100 ml wody i 100 ml jogurtu oraz 1 łyżkę mąki, wszystko wymieszać i odstawić w bardzo ciepłe miejsce do wyrośnięcia zaczynu.
  • Następnie wszystkie składniki na ciasto wymieszać (czyli jeśli zrobiliście zaczyn ze świeżych drożdży, to należy dodać pozostałe 100 ml jogurtu oraz zaczyn), zagnieść elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st C.
  • Blat posmarować olejem, wyjąć ciasto i przerobić chwilę, a następnie uformować długi wałek o wymiarach 60 cm na 8 cm. Ciasto jest dość klejące, dlatego ważne jest, żeby dobrze nasmarować blat olejem!
  • Na blachę wyłożyć papier do pieczenia.
  • Utworzony wałek z ciasta mocno posypać mąką, ostrym nożem odcinać bułeczki (wielkość zależy do Was), ja przygotowałam 10 sztuk.
  • Bułeczki układać na blaszce zachowując odstępy, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.
  • Przed pieczeniem wsypać szklankę lodu na dno piekarnika lub spryskać jego wnętrze wodą ze spryskiwacza, para pozwala na uzyskanie pięknej chrupiącej skórki.
  • Bułki pieczemy przez 12 - 15 minut lub do czasu zarumienienia.
  • Po upieczeniu przełożyć na kratkę i wystudzić.
  • Smacznego!
buleczki pszenne na jogurcie
buleczki pszenne na jogurcie
« Batony musli
Tort z musem kawowo czekoladowym »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. basienka12 napisał

    29 stycznia, 2021 at 8:11 am

    Pyszne te bułki piekłam już je ze 100 razy wcześniej z bloga Margarytki:) Piekę też zamiast jogurtu na kefirze czy kwaśnej śmietanie jak mi skwaśnieje i zawsze są pyszne. Teraz znowu przeczytałam wstęp i Asia pisała, że przepis jest z tego bloga. Witam jestem nowa i się rozejrzę 🙂 Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      29 stycznia, 2021 at 8:50 am

      Bardzo się cieszę, że bułeczki Ci smakują :). Oczywiście zapraszam Cię rozglądaj się i częstuj do woli, pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz
  2. Paysan napisał

    09 stycznia, 2021 at 8:01 pm

    4 stars
    Robię te bułeczki bez końca i naszła mnie myśl by nie dzielić ciasta na bułeczki tylko upiec jako chlebek. Czy to wyjdzie? Z góry dziękuję za odpowiedź.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 stycznia, 2021 at 10:59 pm

      Oczywiście, że wyjdzie chleb, trzeba będzie trochę dłużej piec, ale chleb wyjdzie 🙂 Pozdrawiam

      Odpowiedz
  3. Lidka napisał

    11 czerwca, 2020 at 11:53 am

    Bułeczki pysznie piekłam na drożdżach suchych , przepis polecam .

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      11 czerwca, 2020 at 4:34 pm

      Wspaniale, życzę smacznego!

      Odpowiedz
« Starsze komentarze

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}