Najprostsze bułki idealne na śniadania i kolację, bardzo prosty przepis.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Przygotowanie 20 minutyminuty
Gotowanie 20 minutyminuty
Porcje 10
Autor Anna
Składniki
500gmąki pszennejtyp 450
20g*drożdży świeżychlub 7 g instant
1½łyżeczkicukru
1łyżeczkasoli morskiej
250mlletniej wody lub mleko
3łyżkioleju
Instrukcje
Do miski miksera przesiać mąkę, dodać suche drożdże, cukier wymieszać, dodać sól.
Mleko lub wodę lekko podgrzać dodać *świeże drożdże (jeśli takich używacie) wymieszać, dodać do składników suchych wraz olejem, wyrobić gładkie ciasto przy pomocy końcówki typu hak. Ciasto zostawić w misce, przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
Kiedy ciasto już wyrośnie wyjąć na blat podsypany mąką, podzielić na 10 równych porcji, uformować okrągłe bułeczki (podsypując mąką) ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy między nimi. Przykryć ściereczką i ostawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wierzch bułek powinien być "ubrudzony" mąką, aby nie przykleiły się do ściereczki podczas wyrastania.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C, z opcją termoobiegu lub 200 st C bez niego.
Wyrośnięte bułki przed wstawieniem do piekarnika przygniatamy w połowie patyczkiem lub tępą stroną noża tworząc przedziałek. Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 20 minut do zarumienienia.
Po upieczeniu wyjmujemy na kratkę do przestudzenia. Bułki przechowujemy po całkowitym wystudzeniu w szczelnym pojemniku.