• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Bułki » Bułki codzienne

Bułki codzienne

Aktualizacja: 15 gru, 2021 · Opublikowany: 3 lut, 2021 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Często szukacie szybkich i sprawdzonych przepisów na domowe pieczywo typu chleb lub rogale, ale najbardziej lubicie bułki. Na blogu jest już kilkanaście przepisów na różnego rodzaju bułki śniadaniowe, hamburgerowe z dodatkiem kefiru, maślanki czy nasion. Dziś zapraszam Was na super smaczne bułki codzienne, które przygotujecie bardzo szybko i to z podstawowych składników. Jest to pieczywo mało wymagające, ale w efekcie bardzo smaczne. Chrupiąca skórka i miękki sycący środek czy może być coś lepszego? Z zaproponowanej ilości ciasta przygotowałam 10 sporych bułek, ale jeśli wolicie mniejsze, to możecie upiec ich nawet 15. Zmniejszając rozmiar, pamiętajcie o skróceniu czasu pieczenia o kilka minut, obserwujcie je, aby ich nie przepiec.

Przecięta bułka na pół widziana z góry na tle stosu rumianych bułeczek.
Bułki codzienne
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 📃 Proste składniki
  • 🥖 Bułki i bułeczki
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 500 g mąki pszennej typ 450
  • 20 g *drożdży świeżych lub 7 g instant
  • 1½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 250 ml letniej wody lub mleko
  • 3 łyżki oleju

🔪 Instrukcje

  • Do miski miksera przesiać mąkę, dodać suche drożdże i cukier wymieszać, dodać sól.
  • Mleko lub wodę lekko podgrzać dodać *świeże drożdże (jeśli takich używacie) wymieszać, dodać do składników suchych wraz z olejem, wyrobić gładkie ciasto przy pomocy końcówki typu hak. Ciasto zostawić w misce, przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Kiedy ciasto już wyrośnie wyjąć je na blat podsypany mąką, podzielić na 10 równych porcji, uformować okrągłe bułeczki (podsypując mąką) ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy między nimi. Przykryć ściereczką i ostawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wierzch bułek powinien być "ubrudzony" mąką, aby nie przykleiły się do ściereczki podczas wyrastania.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C, z opcją termoobiegu lub 200 st C bez niego.
  • Wyrośnięte bułki przed wstawieniem do piekarnika przygniatamy w połowie patyczkiem lub tępą stroną noża tworząc przedziałek. Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 20 minut do zarumienienia.
  • Po upieczeniu wyjmujemy na kratkę do przestudzenia. Bułki przechowujemy po całkowitym wystudzeniu w szczelnym pojemniku.

📃 Proste składniki

Do przygotowania poniższego przepisu wystarczy mąka pszenna typu 450 lub 500, odrobina drożdży, mogą to być drożdże suche - instant lub świeże. Pamiętajcie, że świeże drożdże należy rozrobić z wodą natomiast jeśli używacie drożdży suchych, wystarczy dodać je do składników sypkich. Do tego jeszcze odrobina cukru i soli oraz olej. Olej zapewni dłuższą świeżość bułek, może to być dowolny olej roślinny.

🥖 Bułki i bułeczki

W dziale "Bułki" znajdziecie wiele przepisów na różnego rodzaju pieczywo w formie bułek i rogali. Jest tam wiele przepisów na bułki z wykorzystaniem różnego rodzaju mąk i dodatków. Koniecznie spróbujcie bułek hamburgerowych, maślanych lub gryczanych ze słonecznikiem. Wszystkie przepisy są łatwe i szybkie do przygotowania, a to wielka zaleta, ponieważ bułki można przygotować naprawdę w krótkim czasie.

  • Bułki gryczano słonecznikowe
  • Bułki pszenne z ziarnami
  • Bułeczki hamburgerowe
  • Bułki na kefirze

📖 Przepis

Bułki codzienne rumiane z wgłębieniem w połowie ułożone jedna na drugiej.
Print Pin
5 z 1 głosu

Bułki codzienne

Najprostsze bułki idealne na śniadania i kolację, bardzo prosty przepis.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 10
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 20 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 500 g mąki pszennej (typ 450)
  • 20 g *drożdży świeżych (lub 7 g instant)
  • 1½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 250 ml letniej wody (lub mleko)
  • 3 łyżki oleju
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski miksera przesiać mąkę, dodać suche drożdże, cukier wymieszać, dodać sól.
  • Mleko lub wodę lekko podgrzać dodać *świeże drożdże (jeśli takich używacie) wymieszać, dodać do składników suchych wraz olejem, wyrobić gładkie ciasto przy pomocy końcówki typu hak. Ciasto zostawić w misce, przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
  • Kiedy ciasto już wyrośnie wyjąć na blat podsypany mąką, podzielić na 10 równych porcji, uformować okrągłe bułeczki (podsypując mąką) ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy między nimi. Przykryć ściereczką i ostawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wierzch bułek powinien być "ubrudzony" mąką, aby nie przykleiły się do ściereczki podczas wyrastania.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C, z opcją termoobiegu lub 200 st C bez niego.
  • Wyrośnięte bułki przed wstawieniem do piekarnika przygniatamy w połowie patyczkiem lub tępą stroną noża tworząc przedziałek. Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 20 minut do zarumienienia.
  • Po upieczeniu wyjmujemy na kratkę do przestudzenia. Bułki przechowujemy po całkowitym wystudzeniu w szczelnym pojemniku.
  • Smacznego!
  • Piękne rumiane bułki z widocznym miękkim środkiem.
Bułki codzienne

Bułki podejrzane tutaj 🙂

« Pączki z dżemem malinowym
Słodkie bułeczki z kruszonką »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. mleko? napisał

    14 grudnia, 2021 at 10:24 pm

    Aniu a co z mlekiem w tym przepisie?W skladnikach go nie ma a w opisie jest?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      15 grudnia, 2021 at 12:57 pm

      Przepraszam, gdzieś wcięło mleko ;). W tym przepisie może być woda lub mleko, już poprawiłam składniki we wpisie. Dziękuje i pozdrawiam!

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}