Miękkie, puszyste z błyszczącą skórką, to idealne bułki do hamburgerów.
Autor Anna
Kuchnia Amerykańska
Rodzaj Pieczywo
Przygotowanie 30 minutyminuty
Gotowanie 15 minutyminuty
Całkowity czas 45 minutyminuty
Porcje 15
Autor Anna
Składniki
500gmąki pszennej
230gwody
1średniejajko
40gmiękkiego masła
31gcukru
11gsoli
8gsuchych drożdżylub 16 g świeżych
w oryginalnym przepisie jest zalecenie dodania 26 g mleka w proszkuja pominęłam
Dodatkowo
1średniejajko
1łyżkamleka
sezam do posypania bułek
Instrukcje
Wszystkie składniki umieścić w misce miksera, wyrabiać przez 5 minut, po wyrobieniu ciasta miskę przykryć folią spożywczą, odstawić na 1 do 3 godzin do wyrośnięcia.
Następnie wyjąć ciasto z miski na blat, zagnieść, a następnie podzielić je na porcje po około 57 g, każda.
Z każdej porcji uformować okrągłe bułeczki, następnie kulkę ciasta delikatnie rozwałkować na placek o średnicy 9 cm, placuszki układać nablaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi 3 cm odstępy. Blaszkę z bułkami przykryć *folią spożywczą, aby ciasto nie wyschło podczas wyrastania, blachę odstawić w ciepłe miejsce na 35-40 minut.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st C.
Wierzch bułek przed wstawieniem do piekarnika pomalować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka, posypać ziarnami sezamu. Bułki pieczemy około 15 minut na złoty kolor z opcją górnej i dolnej grzałki.
Po upieczeniu wyjąć na kratkę, wystudzić.
Smacznego!
Notatki
*Folię spożywczą posmarować olejem, posmarowaną stroną przykryć bułki. W ten sposób ciasto nie przyklei się. Bułki przed wstawieniem do piekarnika można posmarować stopionym masłem, po upieczeniu jeszcze raz posmarować ich wierzch.