• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Bułki » Bułki hamburgerowe

Bułki hamburgerowe

Aktualizacja: 6 cze, 2020 · Opublikowany: 23 lis, 2013 · przez Anna · 23 komentarze

Skocz do przepisu

Dzisiejszy przepis na bułki hamburgerowe, który z pewnością Was zachwyci! Bułki są rewelacyjne i to nie tylko do hamburgerów, pierwszą partię upiekłam z połowy porcji, tak dla sprawdzenia przepisu i to był błąd! Rozeszły się w mgnieniu oka, a dzieci prześcigały się między sobą w jedzeniu. Następnego dnia znów ruszyła produkcja bułek tym razem z pełnej porcji.

bulki hamburgerowe
Bułki hamburgerowe
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🍔 Nie tylko do hamburgerów
  • ⏲️ Przygotowanie
  • 🍔 Inne propozycje
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 230 g wody
  • 1 średnie jajko
  • 40 g miękkiego masła
  • 31 g cukru
  • 11 g soli
  • 8 g suchych drożdży lub 16 g świeżych
  • w oryginalnym przepisie jest zalecenie dodania 26 g mleka w proszku ja pominęłam

Dodatkowo

  • 1 średnie jajko
  • 1 łyżka mleka
  • sezam do posypania bułek

🔪 Instrukcje

  • Wszystkie składniki umieścić w misce miksera, wyrabiać przez 5 minut, po wyrobieniu ciasta miskę przykryć folią spożywczą, odstawić na 1 do 3 godzin do wyrośnięcia.
  • Następnie wyjąć ciasto z miski na blat, zagnieść, a następnie podzielić je na porcje po około 57 g, każda.
  • Z każdej porcji uformować okrągłe bułeczki, następnie kulkę ciasta delikatnie rozwałkować na placek o średnicy 9 cm, placuszki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi 3 cm odstępy. Blaszkę z bułkami przykryć *folią spożywczą, aby ciasto nie wyschło podczas wyrastania, blachę odstawić w ciepłe miejsce na 35-40 minut.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st C.
  • Wierzch bułek przed wstawieniem do piekarnika pomalować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka, posypać ziarnami sezamu. Bułki pieczemy około 15 minut na złoty kolor z opcją górnej i dolnej grzałki.
  • Po upieczeniu wyjąć na kratkę, wystudzić.

🍔 Nie tylko do hamburgerów

Tak, tak bułki hamburgerowe można zjeść dosłownie ze wszystkim! Z miodem, dżemem, szynką, serem lub po prostu z masłem. Oczywiście użyliśmy ich również do przygotowania fantastycznych, domowych hamburgerów. Hamburgery, a w wersji wegetariańskiej burgery warzywne najlepiej smakują z domową bułką! Bułkę przed wypełnieniem dodatkami typu kotlet warzywny lub mięsny należy podgrzać, a może raczej, przypiec na suchej patelni lub w tosterze, aby nadać jej chrupkości.

⏲️ Przygotowanie

Bułki hamburgerowe są bardzo łatwe do przygotowania. Jeśli ciasto wyrobicie przy pomocy robota kuchennego, to w zasadzie wasza praca będzie polegała tylko na uformowaniu bułek. Do ostatniej fazy dzielenia i formowania przygotujcie sobie odrobinę oleju roślinnego. Olejem posmarujcie lekko blat i dłonie w ten sposób ciasto nie będzie się kleiło. Można podsypać również mąką, ale z tym trzeba uważać, bo zbyt duża ilość mąki może spowodować, że ciasto stwardnieje i po upieczeniu bułeczki nie będą już tak mięciutkie.  Jeśli zostałyby bułki, które chcielibyście przechować do dnia następnego, to zamknijcie je w szczelnym pojemniku lub w torbie foliowej. Bułki tak przechowane nie będą obsychały. Zawsze można odświeżyć pieczywo przez opieczenie ich w tosterze, będą bardzo smaczne! Smacznego!

🍔 Inne propozycje

  • bulki hamburgerowe z zakwasem
    Bułki hamburgerowe z zakwasem
  • buleczki hamburgerowe
    Bułeczki hamburgerowe
  • bulki do hamburgerow
    Bułki do hamburgerów

Przepis pochodzi z książki "Chleb" Jeffrey'a Hamelman'a.

📖 Przepis

bulki hamburgerowe
Print Pin
4,67 z 6 głosów

Bułki hamburgerowe

Miękkie, puszyste z błyszczącą skórką, to idealne bułki do hamburgerów.
Autor Anna
Kuchnia Amerykańska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 15
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 15 minutes
Całkowity czas 45 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 500 g mąki pszennej
  • 230 g wody
  • 1 średnie jajko
  • 40 g miękkiego masła
  • 31 g cukru
  • 11 g soli
  • 8 g suchych drożdży (lub 16 g świeżych)
  • w oryginalnym przepisie jest zalecenie dodania 26 g mleka w proszku (ja pominęłam)

Dodatkowo

  • 1 średnie jajko
  • 1 łyżka mleka
  • sezam do posypania bułek
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Wszystkie składniki umieścić w misce miksera, wyrabiać przez 5 minut, po wyrobieniu ciasta miskę przykryć folią spożywczą, odstawić na 1 do 3 godzin do wyrośnięcia.
  • Następnie wyjąć ciasto z miski na blat, zagnieść, a następnie podzielić je na porcje po około 57 g, każda.
  • Z każdej porcji uformować okrągłe bułeczki, następnie kulkę ciasta delikatnie rozwałkować na placek o średnicy 9 cm, placuszki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi 3 cm odstępy. Blaszkę z bułkami przykryć *folią spożywczą, aby ciasto nie wyschło podczas wyrastania, blachę odstawić w ciepłe miejsce na 35-40 minut.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st C.
  • Wierzch bułek przed wstawieniem do piekarnika pomalować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka, posypać ziarnami sezamu. Bułki pieczemy około 15 minut na złoty kolor z opcją górnej i dolnej grzałki.
  • Po upieczeniu wyjąć na kratkę, wystudzić.
  • Smacznego!

📋 Notatki

*Folię spożywczą posmarować olejem, posmarowaną stroną przykryć bułki. W ten sposób ciasto nie przyklei się. Bułki przed wstawieniem do piekarnika można posmarować stopionym masłem, po upieczeniu jeszcze raz posmarować ich wierzch.
bulki hamburgerowe
« Makowiec
Veggie burger »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Katarzyna napisał

    16 czerwca, 2021 at 6:50 pm

    5 stars
    Bułki zyskują nowy, w mojej ocenie jeszcze lepszy smak, jeśli odejdziemy nieco od tradycji i zamist sezamem posypiemy bułki czarnuszką. Polecam spróbowac 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      16 czerwca, 2021 at 9:52 pm

      O tak, czarnuszka jest super, ja uwielbiam choć nie wszyscy ją lubią. Też polecam! Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz
  2. Ewa napisał

    25 stycznia, 2021 at 9:58 pm

    5 stars
    Dzisiaj upiekłam🙂. Wyszły przepyszne.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      25 stycznia, 2021 at 11:34 pm

      Bardzo się cieszę, że wyszły i smakują 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
  3. Marta napisał

    01 października, 2019 at 2:50 pm

    Ile czasu w sumie sie robi te buleczki czy na drugi dzien sa dobre czy twrade i suche

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      01 października, 2019 at 6:00 pm

      Tak jak opisałam to w przepisie, czyli pieczenie około 15 minut plus mieszanie i formowanie ciasta to około 30 minut, nie liczę tutaj czasu oczekiwania na wyrośnięcie ciasta ;).
      Jeśli chodzi o świeżość bułek na drugi dzień, to jeśli przechowamy je szczelnie zamknięte w pojemniku, lub worku foliowym to są miękkie i bardzo smaczne. Bułki następnego dnia można podgrzać w mikrofali, lub w tosterze (piekarniku) dzięki czemu smakują jak świeże. Polecam gorąco 🙂

      Odpowiedz
  4. ewelina.kapias napisał

    09 maja, 2019 at 10:39 am

    5 stars
    Bułki rewelacyjne!! Zrobiłam je z dodatkiem mleka w proszku i wyszły cudowne!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 maja, 2019 at 11:42 am

      Bardzo się cieszę, że bułeczki smakują 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
  5. Anka napisał

    06 kwietnia, 2018 at 9:29 pm

    Wyglądają pięknie! A woda powinna być ciepła jak do drożdżowego zaczynu czy zwykła pokojowa temperatura wystarcza? Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      06 kwietnia, 2018 at 10:02 pm

      Dziękuję 🙂 Woda może być w temperaturze pokojowej lub letnia, z letnią ciasto szybciej wyrośnie 🙂

      Odpowiedz
      • Anka napisał

        07 kwietnia, 2018 at 9:40 am

        Super, zrobię czym prędzej 😀 dziękuję ślicznie! 🙂

        Odpowiedz
  6. Marta napisał

    24 listopada, 2016 at 8:57 pm

    jedno słowo - REWELACJA 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      24 listopada, 2016 at 9:43 pm

      Bardzo dziękuję 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
  7. Bożena napisał

    25 października, 2014 at 9:04 pm

    5 stars
    Upiekłam..pyszne były..

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      25 października, 2014 at 9:20 pm

      Super! ja również je uwielbiam i zawsze wychodzą świetne 🙂 Dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  8. Sprawdzona Kuchnia napisał

    24 listopada, 2013 at 10:39 am

    Jakie tam oszustwo?! Bułki do wszystkiego 😉 dla ciebie hamburger dla mnie veggie, a dla dzieci ... to co zdrowe 😉

    Odpowiedz
  9. Janusz Galka napisał

    23 listopada, 2013 at 11:55 pm

    Hm to male oszustwo!!!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      24 listopada, 2013 at 10:33 am

      Jakie tam oszustwo?! Bułki do wszystkiego 😉 dla ciebie hamburger dla mnie veggie, a dla dzieci ... to co zdrowe 😉

      Odpowiedz
  10. Sprawdzona Kuchnia napisał

    23 listopada, 2013 at 8:14 pm

    Już po uczcie:))) veggie burgery, górą:) są tak dobre i aromatyczne, mniam… Dziewczynki po zjedzeniu jednego, poprosiły o następnego, zaznaczając! Mamo, tylko daj z tym dobrym mięskiem 😉

    Odpowiedz
  11. Janusz Galka napisał

    23 listopada, 2013 at 11:05 am

    To będzie uczta! Najlepsze burgery jadlem onegdaj na Margaricie w Wenezueli. Show cooking. Widzialem z czego;)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 listopada, 2013 at 7:35 pm

      Już po uczcie:))) veggie burgery, górą:) są tak dobre i aromatyczne... Dziewczynki po zjedzeniu jednego, poprosiły o następnego, zaznaczając! Mamo, tylko daj z tym dobrym mięskiem 😉

      Odpowiedz
  12. Inspirowane Smakiem napisał

    23 listopada, 2013 at 8:37 am

    Bardzo fajny pomysł na przepis, bo jednak nie ma to jak domowe bułeczki:)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 listopada, 2013 at 10:51 am

      Zgadzam się! Domowe pieczywo to podstawa:)

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosana

  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami
  • syrop z pedow sosny II
    Syrop z pędów sosny II
  • różowa lemoniad rabarbarowa w szklance pełnej lodu z cytryną i miętą w tle butelka z lemoniadą
    Lemoniada rabarbarowa

Więcej przepisów na wiosna →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}