Fantastyczne bułki drożdżowe z nadzieniem makowym, prosty i szybki przepis.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 20 minutyminuty
Gotowanie 18 minutyminuty
Całkowity czas 38 minutyminuty
Porcje 12
Autor Anna
Składniki
Składniki na ciasto
80gmasła
130mlmleka
14gdrożdży
300gmąki pszennej
50cukruja dałam trzcinowy
1łyżeczkacynamonu
1szczyptasoli
1dużejajko
Dodatkowo
450gmasy makowejgotowej
½łyżeczkicynamonu
1małejajkodo pomalowania wierzchu bułek
½szklankicukru pudru
sok z cytrynytyle żeby uzyskać półpłynny lukier
Instrukcje
Przygotowanie ciasta
Do miski miksera przesiać mąkę, dodać sól, cynamon i cukier wymieszać.
Do rondelka włożyć masło postawić na ogniu i rozpuścić, do masła dolać mleko, wymieszać i zestawić z ognia, dodać świeże drożdże (ale że mieszanka nie może być gorąca), które trzeba dokładnie rozpuścić, a następnie wbić jajko i rozbełtać.
Do składników suchych dodać składniki mokre i zacząć wyrabiać ciasto, ciasto wyrabiamy przy pomocy końcówki typu hak, przez około 4 minuty. Ręczne nieco dłużej.
Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto na lekko podsypany mąką blat, rozwałkować ciasto na placek o wymiarach około 38 x 45 cm. Na wierzch ciasta rozsmarować nadzienie makowe, posypać cynamonem jeśli macie na to ochotę, a następnie zwinąć ciasto w rulon zaczynając od szerszego brzegu. Rulon podzielić na 12 równych części to tego przyda się ostry nóż.
Przygotowanie lukru
Do miseczki wsypać cukier puder i stopniowo dodać sok z cytryny, soku należy dodać tyle, żeby lukier dał się łatwo rozsmarować na bułeczkach.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami do każdej włożyć jeden kawałek ciasta przeciętą częścią góra-dół, formę przykryć folią spożywczą i odstawić na około 30-40 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Przed wstawieniem do piekarnika wierzch bułeczek pomalować rozbełtanym jajkiem. Piec przez około 18 minut, pamiętajcie, że każdy piekarnik piecze inaczej, więc pilnujcie bułeczek być może w waszym piekarniku bułeczki będą potrzebowały kilka minut więcej :)
Po upieczeniu wyjąć bułeczki na kratkę i pomalować lukrem, przestudzić przed podaniem.
Smacznego!
Notatki
Przygotowane i wypełnione nadzieniem bułeczki można przykryć folią spożywczą, która wcześniej należy naoliwić z jednej strony w ten sposób ciasto nie przyklei się do wierzchu bułek. Tak przygotowana formę z bułkami wstawiamy na noc do lodówki, a następnego dnia wyjmujemy je z lodówki na około 70 minut przed pieczeniem, aby ogrzały się i podrosły. Następnie pieczemy.