• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Słodkie bułki » Bułki makowe

Bułki makowe

Aktualizacja: 21 cze, 2020 · Opublikowany: 29 gru, 2017 · przez Anna · 6 komentarzy

Skocz do przepisu

Menu bożonarodzeniowo-sylwestrowe ma wiele pysznych smakołyków w swoim zestawie. Znajdziemy tam smakołyki wytrawne i słodkie, jednym z najpopularniejszych ciast jest makowiec. Wiem, że nie zawsze jest czas na upieczenie klasycznego zwijanego makowca albo po prostu boimy się, że makowiec pęknie i rozleci się podczas pieczenia. To oczywiście czasami zdarza się i to nawet najlepszym, ale mam dla Was rozwiązanie tego problemu! Bułeczki makowe, są wspaniałą alternatywą dla klasycznego makowca, przygotujecie je w bardzo łatwy sposób i co ważne przygotujecie je błyskawicznie. Smak bułeczek jest wspaniały i niczym nie ustępuje klasycznym makowcom, ciasto jest delikatne, puszyste i pachnące cynamonem. Zwieńczeniem bułeczek jest lukier cytrynowy.

Bułki makowe widziane z góry w formie na muffinki.
Bułki makowe

Ciasto na bułeczki można przygotować dzień przed pieczeniem, a przez noc przechować je w lodówce, aby następnego dnia je upiec. Bułeczki długo zachowują świeżość, ale można odświeżać je przez podgrzanie ich i podanie ciepłe z kubkiem gorącej czekolady smakują wybornie 🙂 Smacznego!

📖 Przepis

bulki makowe
Print Pin
5 z 1 głosu

Bułki makowe

Fantastyczne bułki drożdżowe z nadzieniem makowym, prosty i szybki przepis.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 18 minutes
Całkowity czas 38 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 80 g masła
  • 130 ml mleka
  • 14 g drożdży
  • 300 g mąki pszennej
  • 50 cukru (ja dałam trzcinowy)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szczypta soli
  • 1 duże jajko

Dodatkowo

  • 450 g masy makowej (gotowej)
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 małe jajko (do pomalowania wierzchu bułek)
  • ½ szklanki cukru pudru
  • sok z cytryny (tyle żeby uzyskać półpłynny lukier)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie ciasta

  • Do miski miksera przesiać mąkę, dodać sól, cynamon i cukier wymieszać.
  • Do rondelka włożyć masło postawić na ogniu i rozpuścić, do masła dolać mleko, wymieszać i zestawić z ognia, dodać świeże drożdże (ale że mieszanka nie może być gorąca), które trzeba dokładnie rozpuścić, a następnie wbić jajko i rozbełtać.
  • Do składników suchych dodać składniki mokre i zacząć wyrabiać ciasto, ciasto wyrabiamy przy pomocy końcówki typu hak, przez około 4 minuty. Ręczne nieco dłużej.
  • Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto na lekko podsypany mąką blat, rozwałkować ciasto na placek o wymiarach około 38 x 45 cm. Na wierzch ciasta rozsmarować nadzienie makowe, posypać cynamonem jeśli macie na to ochotę, a następnie zwinąć ciasto w rulon zaczynając od szerszego brzegu. Rulon podzielić na 12 równych części to tego przyda się ostry nóż.

Przygotowanie lukru

  • Do miseczki wsypać cukier puder i stopniowo dodać sok z cytryny, soku należy dodać tyle, żeby lukier dał się łatwo rozsmarować na bułeczkach.  
  • Formę do muffinek wyłożyć papilotkami do każdej włożyć jeden kawałek ciasta przeciętą częścią góra-dół, formę przykryć folią spożywczą i odstawić na około 30-40 minut do wyrośnięcia.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Przed wstawieniem do piekarnika wierzch bułeczek pomalować rozbełtanym jajkiem. Piec przez około 18 minut, pamiętajcie, że każdy piekarnik piecze inaczej, więc pilnujcie bułeczek być może w waszym piekarniku bułeczki będą potrzebowały kilka minut więcej  🙂
  • Po upieczeniu wyjąć bułeczki na kratkę i pomalować lukrem,  przestudzić przed podaniem.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Przygotowane i wypełnione nadzieniem bułeczki można przykryć folią spożywczą, która wcześniej należy naoliwić z jednej strony w ten sposób ciasto nie przyklei się do wierzchu bułek. Tak przygotowana formę z bułkami wstawiamy na noc do lodówki, a następnego dnia wyjmujemy je z lodówki na około 70 minut przed pieczeniem, aby ogrzały się i podrosły. Następnie pieczemy.
Bułki makowe z dużą ilością lukru.
Bułki makowe
« Kostka ajerkoniakowa
Drożdżowy zwijaniec z czekoladą »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. kukunariss napisał

    06 stycznia, 2018 at 3:15 pm

    drożdże rozumiem świeże..?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      06 stycznia, 2018 at 3:24 pm

      Tak, świeżych drożdży 14g, a suchych około 6-7g 🙂

      Odpowiedz
      • kukunariss napisał

        07 stycznia, 2018 at 3:43 pm

        ok zaczęłam właśnie robić te bułeczki ale jeszcze mi się nie zgadza - w składnikach na ciasto nie ma podanej ilości cukru, a w przepisie należy go dodać, ile ma go być? te pół szklanku cukru pudru to to?
        drugie pytanie dotyczy nadzienia - czy ta masa makowa gotowa to całe nadzienie czy należy dodać te składniki wymienione jako "dodatkowo"..? ostatnie dwie pozycje to cukier puder i sok z cytryny - to przecież idzie jako lukier..?

        pomocy, bo mam ciasto rozgrzebane i utknęłam 🙁

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          07 stycznia, 2018 at 4:03 pm

          Cukru 50 g do ciasta. Masa makowa gotowa idzie na ciasto, można posypać masę po wierzchu 1/2 łyżeczki cynamonu. Następna pozycja w składnikach dodatkowych, to cukier puder i sok z cytryny - z tego robimy likier ... tak jak jest to napisane w opisie 🙂 Trzymam kciuki 🙂

          Odpowiedz
          • kukunariss napisał

            07 stycznia, 2018 at 7:39 pm

            udało się! 😀
            zmyliło mnie jeszcze to małe jajko dodatkowo - ale po fakcie mnie oświeciło, że to pewnie do posmarowania po wierzchu przed pieczeniem?

            tak czy siak - buły są obłędne, wyrosły jak szalone, zajadaliśmy się jak nienormalni 😛
            została mi druga połowa maku - jutro robię powtórkę 😀

            DZIĘKI! :)))

          • Anna napisał

            07 stycznia, 2018 at 9:08 pm

            Wspaniale, bardzo się cieszę, że wszystko udało się tak, jak należy i co najważniejsze, że smakowały! I powiem, że to jest bardzo dobry plan na jutro 🙂
            Pozdrawiam serdecznie 🙂

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosana

  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami
  • syrop z pedow sosny II
    Syrop z pędów sosny II
  • różowa lemoniad rabarbarowa w szklance pełnej lodu z cytryną i miętą w tle butelka z lemoniadą
    Lemoniada rabarbarowa

Więcej przepisów na wiosna →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}