Wspaniałe bułeczki, które smakują ze wszystkimi dodatkami.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Przygotowanie 30 minutyminuty
Gotowanie 18 minutyminuty
Całkowity czas 48 minutyminuty
Porcje 24
Autor Anna
Składniki
230gletniej wody
20gświeżych drożdży lub 8 g suchych
45gmiękkiego masła
1średniejajko
25gcukru
13gsoli
28gmleka w proszku
500gmąki pszennej - tortowa
Dodatkowo
4łyżkimasła do posmarowania bułeczek
Instrukcje
Wszystkie składniki umieścić w misce miksera, ciasto mieszany na pierwszej prędkości przez 2 minuty (końcówka typu hak) następnie włączyć drugą prędkość, mieszać ciasto przez 5 minut.
Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce (24 st C) na 1 godzinę.
Na blachę położyć papier do pieczenia.
Ciasto wyjąć z miski na naoliwiony blat, podzielić na 24 części formując małe okrągłe bułeczki lub można uformowaniu z ciasta długi wałek, który należy spłaszczyć, a następnie odciąć kwadraty, ciężar jednej bułeczki to około 38 g każda. Gotowe bułeczki układać na blaszce w niewielkich odstępach, podczas wyrastania i pieczenia bułki się połączą.
Wierzch bułek posmarować olejem, ja smaruję folię spożywczą z jednej strony olejem i naoliwioną stroną przykrywam bułki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C.
Tuż przed wstawieniem bułek do piekarnika posmarować ich wierzch rozpuszczonym masłem, a na dno piekarnika wsypać szklankę kostek lodu.
Bułki pieczemy przez 15 - 18 minut z opcją górnej i dolnej grzałki.
Po upieczeniu wyjąć bułki na kratkę i ponownie posmarować rozpuszczonym masłem.