• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Bułki » Bułki maślane

Bułki maślane

Aktualizacja: 23 sty, 2019 · Opublikowany: 6 maj, 2014 · przez Anna · 16 komentarzy

Skocz do przepisu

Bułki maślane jedne z najlepszych, jakie piekłam, bardzo mięciutkie z miękka skórką i cudownym wnętrzem. Ich smak jest neutralny i pasuje do każdego rodzaju dodatków. Bułeczki rewelacyjnie smakują z dżemem lub serem, wędzonym łososiem, awokado i zieloną cebulką. BUłki maślane nadają się na domowe burgery! Ciasto jest bardzo miękkie i elastyczne, świetnie się formuje i szybko wyrasta. Wystarczy zapewnić mu odpowiednie warunki, a odpowiednie warunki dla ciasta to temperatura wyrastania powyżej 24 st C. W takich otoczeniu bułki szybko urosną! Ciasto mieszam w robocie, ale można przygotować je ręcznie lub w maszynie do pieczenia chleba.

Jeśli skorzystacie z maszyny do wypieku chleba to składniki na ciasto należy umieścić w misce według kolejności, jaką podaje producent maszyn. Nastawić na program wyrabiania i wyrastania. Po wyrośnięciu ciasto wyjmujemy z maszyny i przystępujemy do dzielenia, ponownego wyrastania, a następnie do pieczenia 🙂 Polecam gorąco, spróbujcie, smacznego!

bulki maslane
Print Pin
5 z 2 głosów

Bułki maślane

Wspaniałe bułeczki, które smakują ze wszystkimi dodatkami.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 24
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 18 minutes
Całkowity czas 48 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 230 g letniej wody
  • 20 g świeżych drożdży lub 8 g suchych
  • 45 g miękkiego masła
  • 1 średnie jajko
  • 25 g cukru
  • 13 g soli
  • 28 g mleka w proszku
  • 500 g mąki pszennej - tortowa

Dodatkowo

  • 4 łyżki masła do posmarowania bułeczek
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Wszystkie składniki umieścić w misce miksera, ciasto mieszany na pierwszej prędkości przez 2 minuty (końcówka typu hak) następnie włączyć drugą prędkość, mieszać ciasto przez 5 minut.
  • Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce (24 st C) na 1 godzinę.
  • Na blachę położyć papier do pieczenia.
  • Ciasto wyjąć z miski na naoliwiony blat, podzielić na 24 części formując małe okrągłe bułeczki lub można uformowaniu z ciasta długi wałek, który należy spłaszczyć, a następnie odciąć kwadraty, ciężar jednej bułeczki to około 38 g każda. Gotowe bułeczki układać na blaszce w niewielkich odstępach, podczas wyrastania i pieczenia bułki się połączą.
  • Wierzch bułek posmarować olejem, ja smaruję folię spożywczą z jednej strony olejem i naoliwioną stroną przykrywam bułki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C.
  • Tuż przed wstawieniem bułek do piekarnika posmarować ich wierzch rozpuszczonym masłem, a na dno piekarnika wsypać szklankę kostek lodu.
  • Bułki pieczemy przez 15 - 18 minut z opcją górnej i dolnej grzałki.
  • Po upieczeniu wyjąć bułki na kratkę i ponownie posmarować rozpuszczonym masłem.
  • Smacznego!
bulki maslane
« Bułki z krzyżykiem
Makaron jajeczny »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Gosia napisał

    26 października, 2015 at 5:59 pm

    Dziekuje za odpowiedz ,wlasnie widzialam juz kilka przepisow z mlekiem w proszku tylko ja tak nie bardzo z tym mlekiem chyba ze jakies roslinne w porszku ale raczej nie ma takiego 😉

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 października, 2015 at 6:25 pm

      Jeśli nie używasz mleka zwierzęcego to możesz zastąpić je mlekiem roślinny i tutaj wbrew pozorom jest dość duży wybór bo możesz kupić takie mleczka w proszku jak: mleko sojowe, migdałowe, owsiane, sezamowe instant, mleko z quinoa, z orzechów włoskich, z orzechów laskowych, czy amarantusowe mleko w proszku. Wyjątkową ofertą jest mleko z kasztanów jadalnych 🙂 Poszukaj w sklepach internetowych może przypadnie Ci coś do gustu.

      Odpowiedz
  2. Gosia napisał

    26 października, 2015 at 1:22 pm

    czy mleko w proszku jest konieczne ,czy mozna je czyms zastapic ? Dziekuje za odpowiedz

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 października, 2015 at 2:45 pm

      Gosiu, w tym przepisie jest niewiele mleka w proszku możesz więc je pominąć. Choć zachęcam do zakupienia paczuszki mleka na wypadek wypieków z jego udziałem 😉 Dodaj 1 łyżkę mąki więcej, aby zachować odpowiednią konsystencję ciasta 🙂 Smacznego!

      Odpowiedz
  3. JUSTYNA napisał

    15 maja, 2014 at 2:10 pm

    Mniammm, bułeczki, bułunie 🙂 wyglądają wyśmienicie!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      15 maja, 2014 at 2:27 pm

      Justynko, to bułeczki dla Was 🙂

      Odpowiedz
  4. Eteryczne Gotowanie napisał

    13 maja, 2014 at 8:39 am

    <3

    Odpowiedz
  5. Krzych napisał

    09 maja, 2014 at 12:05 pm

    Bez podawania witryny komentarze się pojawiają, w momencie gdy wpisze adres strony, komentarz znika-czegoś nie doczytałem w regulaminie Aniu?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 maja, 2014 at 12:14 pm

      Witaj, to pewnie jakiś problem techniczny, zaraz sprawdzę co się z tym dzieje 😉

      Odpowiedz
  6. Krzych napisał

    09 maja, 2014 at 12:02 pm

    Ciekawe, czy ten komentarz tez zniknie

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 maja, 2014 at 12:30 pm

      Już znalazłam, Twoje komentarze wpadły do spamów 🙁

      Odpowiedz
      • Krzych napisał

        09 maja, 2014 at 12:40 pm

        Do spamu powiadasz?? Za co ja tak Twojemu blogowemu Cerberowi podpadłem??

        Odpowiedz
  7. Krzych napisał

    09 maja, 2014 at 12:02 pm

    Sądząc po ilości wypieków, to albo masz nowa maszynę do chleba, albo nowy piekarnik, jedno z dwojga. Przyznaj się 😉

    Te czarne nasionka to co to? Czarnuszka czy czarny sezam?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 maja, 2014 at 12:29 pm

      Maszyna stara, piekarnik też, ale działają super! Piekę i piekę..., a tak mnie naszło 😉 a nasionka to czarnuszka i czarny sezam 🙂

      Odpowiedz
  8. Sprawdzona Kuchnia napisał

    06 maja, 2014 at 1:22 pm

    Bez 🙂 bieda we wsi 😉

    Odpowiedz
  9. Boguslaw Petyniak napisał

    06 maja, 2014 at 11:00 am

    Ania, co tak bezmięsnie ciągle?

    Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Lato

  • Galaretka z czerwonej porzeczki
  • Ogórki kiszone
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Gofry drożdżowe

Więcej przepisów na lato →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →