Fantastyczne mięciutkie bułeczki z dodatkiem masła czosnkowego.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Przygotowanie 20 minutyminuty
Gotowanie 15 minutyminuty
Całkowity czas 35 minutyminuty
Porcje 12
Autor Anna
Składniki
400gmąki pszennejtyp 500
½łyżeczkisoli
1łyżeczkasuchych drożdży lub 8 g świeżych
20gcukru
250mlmleka
30gmasła
Dodatkowo
50gmasła
4ząbkiczosnku
2łyżeczkisuszonego oregano
odrobina soli
1średniejajko
Instrukcje
Wszystkie składniki suche wymieszać w dużej misce, dodać roztopione masło i mleko, zagnieść elastyczne, gładkie ciasto.
Odstawić do podwojenia objętości na około 1 godzinę, przykryte wilgotną ściereczką.
Po tym czasie ciasto przerobić i podzielić na 12 części, z każdej uformować kulkę Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej mąką. Odstawić pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia.
Czosnek przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy, mieszamy z masłem i oregano.
Kiedy bułki już podrosną, smarujemy rozkłóconym jajkiem, nacinamy ostrym nożem wzdłuż, a w nacięcie nakładamy masło z dodatkami. Masło włożyłam do woreczka foliowego, obcięłam róg woreczka i wcisnęłam masę w nacięcie w bułce.
Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C, piec przez 15 minut.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
Smacznego!
Notatki
Dla tych którzy mają maszynę do pieczenia chleba; wszystkie składniki włożyć według kolejności, nastawić program do "ciast rosnących", po wyrośnięciu postępować jak wyżej.