Szybki przepis na fantastyczne bułki z dodatkiem płatków owsianych.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Przygotowanie 25 minutyminuty
Gotowanie 18 minutyminuty
Całkowity czas 43 minutyminuty
Porcje 14
Autor Anna
Składniki
400gmąki pszennej
100gmąki żytniejtyp 720
10gsoli
1łyżeczkacukru
310gwodyletniej
10gświeżych drożdżylub 5 g drożdży instant
2łyżkioliwy z oliwek
50gpłatków owsianych
Instrukcje
Do miski miksera wsypać mąki, sól i płatki owsiane. Do innego naczynia odmierzyć odpowiednią ilość wody, dodać *drożdże i cukier wymieszać i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Drożdże wlać do składników suchych, dodać oliwę z oliwek, wyrobić ciasto na średnich obrotach przez około 5-7 minut. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić do podwojenia objętości na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na naoliwiony blat, odgazować ciasto ugniatając je dłońmi, podzielić na 14 kawałków. Z każdego kawałka uformować bułeczki. Gotowe układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch bułek delikatnie posmarować olejem, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 35-45 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st C.
Bułki przed wstawieniem do piekarnika można posypać mąką lub ziarenkami słonecznika lub siemienia lnianego. Po wstawieniu bułek do piekarnika spryskać kilka razy jego wnętrze, bułki pieczemy przez około 18 minut.
Po upieczeniu wyjąć bułki, pozostawić na kratce do wystudzenia.