• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Bułki » Bułki z płatkami owsianymi

Bułki z płatkami owsianymi

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 28 paź, 2016 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Jeszcze jeden przepis na domowe pieczywo tym razem są to bułki z płatkami owsianymi. Przygotowane z mieszanki mąki pszennej, mąki żytniej i płatków owsianych. Bułki z takiej mieszanki są nieco cięższe niż klasyczne bułki pszenne, ale nie jest to absolutnie ich wadą. Miąższ pełen jest pięknych dziureczek lekko wilgotny i bardzo, bardzo smaczny. Można jeść je ze wszystkim dodatkami lub zupełnie bez niczego fantastycznie smakują jeszcze ciepłe z odrobiną solonego masła!

Namawiam Was gorąco do wypróbowania tego przepisu, ponieważ poza wspaniałym smakiem są również bardzo łatwe do przygotowania. Ciasto jest zwarte i elastyczne dzięki temu dobrze się z nim pracuje. Można przygotować klasyczne okrągłe bułeczki lub pobawić się ich formą tworząc fantazyjne kształty warkocze, zawijaski czy spiralki ciasto idealnie do tego się nadaje. Wystarczy, że blat roboczy i dłonie posmarujecie odrobiną oleju, to zapewni łatwą pracę z nim. Wystudzone bułeczki najlepiej przechować do dnia następnego w szczelnym pojemniku, a na pewno zachowają swoją świeżość, bułki można również odświeżyć w tosterze, takie też smakują wybornie.

bulki-z-platkami-owsianymi
Print Pin
5 z 1 głosu

Bułki z płatkami owsianymi

Szybki przepis na fantastyczne bułki z dodatkiem płatków owsianych. 
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 14
Przygotowanie 25 minutes
Gotowanie 18 minutes
Całkowity czas 43 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej (typ 720)
  • 10 g soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 310 g wody (letniej)
  • 10 g świeżych drożdży (lub 5 g drożdży instant)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 g płatków owsianych
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski miksera wsypać mąki, sól i płatki owsiane. Do innego naczynia odmierzyć odpowiednią ilość wody, dodać *drożdże i cukier wymieszać i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Drożdże wlać do składników suchych, dodać oliwę z oliwek, wyrobić ciasto na średnich obrotach przez około 5-7 minut. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić do podwojenia objętości na około 1 godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto wyłożyć na naoliwiony blat, odgazować ciasto ugniatając je dłońmi, podzielić na 14 kawałków. Z każdego kawałka uformować bułeczki. Gotowe układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch bułek delikatnie posmarować olejem, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 35-45 minut do wyrośnięcia.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st C.
  • Bułki przed wstawieniem do piekarnika można posypać mąką lub ziarenkami słonecznika lub siemienia lnianego. Po wstawieniu bułek do piekarnika spryskać kilka razy jego wnętrze, bułki pieczemy przez około 18 minut.
  • Po upieczeniu wyjąć bułki, pozostawić na kratce do wystudzenia.
  • Smacznego!

📋 Notatki

*Suche drożdże dodać do mąki.
bulki-z-platkami-owsianymi
bulki-z-platkami-owsianymi
« Brownie z żurawiną
Biszkopt kakaowy »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Beata napisał

    04 listopada, 2016 at 5:59 pm

    Spróbuję kiedyś upiec chleb na podstawie tego przepisu. Nie bardzo lubię piec bułki, a przepis uważam za bardzo ciekawy. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 listopada, 2016 at 6:07 pm

      Ciasto nadaje się na bułki i na chleb również, wystarczy uformować bochenek i upiec na blaszce lub w foremce, będzie super. Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Lato

  • Galaretka z czerwonej porzeczki
  • Ogórki kiszone
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Gofry drożdżowe

Więcej przepisów na lato →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →