Burgery na bazie kaszy jaglanej z zielonym groszkiem, ciecierzycą i dużą ilością ziół oraz przypraw.
Autor Anna
Kuchnia Międzynarodowa
Rodzaj Obiady
Przygotowanie 20 minutyminuty
Gotowanie 25 minutyminuty
Całkowity czas 45 minutyminuty
Porcje 12
Autor Anna
Składniki
140gkaszy jaglanejsuchej
1małacebulapokrojona w kostkę
2średniemarchewkistarte na tarce o średnich oczkach
2łyżkiporaposiekanego w piórka
50gorzechów laskowychposiekanych
1ząbekczosnkurozdrobniony
150gciecierzycyugotowanej
50gpłatków jaglanychlub owsianych, może być też tarta bułka
100gcukiniitarta i odciśnięta
150gzielonego groszkuużyłam mrożonego
3łyżkisosu sojowego
pieprzdo smaku
sóldo smaku
½łyżeczkipłatków chilli
1łyżkaszczypiorkusiekanego
1garśćmiętyświeże listki posiekane
1łyżeczkabazyliiświeżej
1łyżeczkaoreganosuszone
1łyżkaskórki z cytrynystartej na drobnych oczkach
3łyżkioleju roślinnego
4łyżkimąki ryżowejdo obtoczenia burgerów
Składniki dodatkowe
12sztukbułek hamburgerowych
2średniepomidorypokrojone w plasterki
1dużacebulapokrojona w krążki
2dużeogórki koszonelub 1 świeży pokrojony w plasterki
2garścisałaty
12plasterkówsera żółtego
1łyżkamajonezuna jednego burgera
1łyżkaketchupuna jednego burgera
1łyżeczkamusztardyna jednego burgera
Instrukcje
Kaszę jaglaną ugotować i przestudzić
Na patelni rozgrzać olej dodać posiekaną cebulę, a następnie zeszklić ją do cebuli dodać czosnek, a po 30 sekundach dodać marchewkę i dalej smażyć przez około 5 minut mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodać rozdrobnione orzechy, smażyć jeszcze przez około 3 minuty, zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia
Do przestudzonej kaszy dodać ciecierzycę i wcześniej ugotowany groszek całość zmiksować przy pomocy blendera ręcznego, masa nie musi być idealnie gładka. Masa na burgery powinna być dość gęsta i kleista
Następnie do masy dodać przesmażone składniki, siekane zioła, odciśniętą z nadmiaru płynu cukinię, płatki owsiane oraz przyprawy, wymieszać tak, aby składniki i przyprawy dobrze się połączyły, odstawić na 10-15 minut po tym czasie spróbować i ewentualnie doprawić przyprawami i w razie potrzeby, gdyby masa była zbyt rzadka dodać więcej płatków owsianych lub tartej bułki
Na duży talerz wysypać mąkę ryżową, z masy formować okrągłe kotlety o średnicy około cm, które należy obtoczyć w mące ryżowej z dwóch stron
Na patelni rozgrzać olej, smażyć burgery z dwóch stron na złoty kolor, po usmażeniu podawać z wyżej wymienionymi dodatkami w bułce lub z zestawem surówek jako klasyczne danie obiadowe
Smacznego!
Notatki
Usmażone burgery po wystudzeniu można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez dwa trzy dni.