• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Burgery i kotlety » Burgery z kaszy jaglanej

Burgery z kaszy jaglanej

Aktualizacja: 6 cze, 2020 · Opublikowany: 20 lut, 2017 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Burgery z kaszy jaglanej z dodatkiem ciecierzycy, zielonego groszku, orzechów laskowych oraz dużej ilość świeżych ziół i aromatycznych przyprawa. To jest moja propozycja na dzisiejszy obiad! Burgery z kaszy jaglanej są oczywiście daniem zdrowym dietetycznym bez glutenu i nabiału. Jednocześnie jest to danie bogate w łatwo przyswajalne białko i witaminy z grupy B.

burgery z kaszy jaglanej
Burgery z kaszy jaglanej
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🥣 Jak przygotować kaszę jaglaną?
  • 🔄 Zamienniki
  • 🍔 Wariacje burgerowe
  • 📖 Przepis

🥘 Składniki

  • 140 g kaszy jaglanej suchej
  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę
  • 2 średnie marchewki starte na tarce o średnich oczkach
  • 2 łyżki pora posiekanego w piórka
  • 50 g orzechów laskowych posiekanych
  • 1 ząbek czosnku rozdrobniony
  • 150 g ciecierzycy ugotowanej
  • 50 g płatków jaglanych lub owsianych, może być też tarta bułka
  • 100 g cukinii tarta i odciśnięta
  • 150 g zielonego groszku użyłam mrożonego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • ½ łyżeczki płatków chilli
  • 1 łyżka szczypiorku siekanego
  • 1 garść mięty świeże listki posiekane
  • 1 łyżeczka bazylii świeżej
  • 1 łyżeczka oregano suszone
  • 1 łyżka skórki z cytryny startej na drobnych oczkach
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 4 łyżki mąki ryżowej do obtoczenia burgerów

🔪 Instrukcje

  • Kaszę jaglaną ugotować i przestudzić
  • Na patelni rozgrzać olej dodać posiekaną cebulę, a następnie zeszklić ją do cebuli dodać czosnek, a po 30 sekundach dodać marchewkę i dalej smażyć przez około 5 minut mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodać rozdrobnione orzechy, smażyć jeszcze przez około 3 minuty, zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia
  • Do przestudzonej kaszy dodać ciecierzycę i wcześniej ugotowany groszek całość zmiksować przy pomocy blendera ręcznego, masa nie musi być idealnie gładka. Masa na burgery powinna być dość gęsta i kleista
  • Następnie do masy dodać przesmażone składniki, siekane zioła, odciśniętą z nadmiaru płynu cukinię, płatki owsiane oraz przyprawy, wymieszać tak, aby składniki i przyprawy dobrze się połączyły, odstawić na 10-15 minut po tym czasie spróbować i ewentualnie doprawić przyprawami i w razie potrzeby, gdyby masa była zbyt rzadka dodać więcej płatków owsianych lub tartej bułki
  • Na duży talerz wysypać mąkę ryżową, z masy formować okrągłe kotlety o średnicy około cm, które należy obtoczyć w mące ryżowej z dwóch stron
  • Na patelni rozgrzać olej, smażyć burgery z dwóch stron na złoty kolor, po usmażeniu podawać z wyżej wymienionymi dodatkami w bułce lub z zestawem surówek jako klasyczne danie obiadowe

🥣 Jak przygotować kaszę jaglaną?

Przygotowując kaszę jaglaną, należy pamiętać, że ma ona naturalną goryczkę, której trzeba się pozbyć przed gotowaniem. Gorzki smak zepsuje nam każdą potrawę, a tego nie chcemy. Mój sposób na pozbycie się goryczki to prażenie kaszy na suchej, rozgrzanej patelni przez kilka minut. Kaszę podczas prażenia trzeba mieszać, można również potrząsać patelnią lub mieszać łopatką. Kaszę prażymy do momentu, kiedy zacznie wydzielać przyjemny orzechowy zapach i zacznie zmieniać kolor na ciemny żółty i delikatnie karmelowy. Gorącą kaszę przesypuję do garnka z odmierzoną gotującą się wodą, przykrywam pokrywką i gotuję przez 15 minut. Podczas gotowania nie mieszam kaszy i nie zdejmuję pokrywki. Po 15 minutach gotowania pozostawiam kaszę w garnku przez około 10-20 minut, kasza w tym czasie dojdzie i będzie nadawała się do dalszej obróbki.

🔄 Zamienniki

Przepis jest w wersji wegańskiej i bezglutenowej. Oczywiście jeśli nie jesteście na którejś z tych diet, to oczywiście możecie użyć zamiast płatków jaglanych na przykład tartą bułkę do zagęszczenia masy i obtoczenia burgerów. Orzechy laskowe można zastąpić nasionami słonecznika lub orzechami nerkowca. Możecie również swobodnie dobierać przyprawy, którymi doprawicie swoje kotleciki, bawicie się smakami i dodatkami. Smacznego!

🍔 Wariacje burgerowe

  • Burgery z buraka
  • Fish burger
  • Burger z fasoli
  • Wegetariański burger

📖 Przepis

burgery z kaszy jaglanej
Print Pin
5 z 4 głosów

Burgery z kaszy jaglanej

Burgery na bazie kaszy jaglanej z zielonym groszkiem, ciecierzycą i dużą ilością ziół oraz przypraw. 
Autor Anna
Kuchnia Międzynarodowa
Rodzaj Obiady
Porcji 12
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 25 minutes
Całkowity czas 45 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 140 g kaszy jaglanej (suchej)
  • 1 mała cebula (pokrojona w kostkę)
  • 2 średnie marchewki (starte na tarce o średnich oczkach)
  • 2 łyżki pora (posiekanego w piórka)
  • 50 g orzechów laskowych (posiekanych)
  • 1 ząbek czosnku (rozdrobniony)
  • 150 g ciecierzycy (ugotowanej)
  • 50 g płatków jaglanych (lub owsianych, może być też tarta bułka)
  • 100 g cukinii (tarta i odciśnięta)
  • 150 g zielonego groszku (użyłam mrożonego)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • pieprz (do smaku)
  • sól (do smaku)
  • ½ łyżeczki płatków chilli
  • 1 łyżka szczypiorku (siekanego)
  • 1 garść mięty (świeże listki posiekane)
  • 1 łyżeczka bazylii (świeżej)
  • 1 łyżeczka oregano (suszone)
  • 1 łyżka skórki z cytryny (startej na drobnych oczkach)
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 4 łyżki mąki ryżowej (do obtoczenia burgerów)

Składniki dodatkowe

  • 12 sztuk bułek hamburgerowych
  • 2 średnie pomidory (pokrojone w plasterki)
  • 1 duża cebula (pokrojona w krążki)
  • 2 duże ogórki koszone (lub 1 świeży pokrojony w plasterki)
  • 2 garści sałaty
  • 12 plasterków sera żółtego
  • 1 łyżka majonezu (na jednego burgera)
  • 1 łyżka ketchupu (na jednego burgera)
  • 1 łyżeczka musztardy (na jednego burgera)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Kaszę jaglaną ugotować i przestudzić
  • Na patelni rozgrzać olej dodać posiekaną cebulę, a następnie zeszklić ją do cebuli dodać czosnek, a po 30 sekundach dodać marchewkę i dalej smażyć przez około 5 minut mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodać rozdrobnione orzechy, smażyć jeszcze przez około 3 minuty, zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia
  • Do przestudzonej kaszy dodać ciecierzycę i wcześniej ugotowany groszek całość zmiksować przy pomocy blendera ręcznego, masa nie musi być idealnie gładka. Masa na burgery powinna być dość gęsta i kleista
  • Następnie do masy dodać przesmażone składniki, siekane zioła, odciśniętą z nadmiaru płynu cukinię, płatki owsiane oraz przyprawy, wymieszać tak, aby składniki i przyprawy dobrze się połączyły, odstawić na 10-15 minut po tym czasie spróbować i ewentualnie doprawić przyprawami i w razie potrzeby, gdyby masa była zbyt rzadka dodać więcej płatków owsianych lub tartej bułki
  • Na duży talerz wysypać mąkę ryżową, z masy formować okrągłe kotlety o średnicy około cm, które należy obtoczyć w mące ryżowej z dwóch stron
  • Na patelni rozgrzać olej, smażyć burgery z dwóch stron na złoty kolor, po usmażeniu podawać z wyżej wymienionymi dodatkami w bułce lub z zestawem surówek jako klasyczne danie obiadowe
  • Smacznego!

📋 Notatki

Usmażone burgery po wystudzeniu można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez dwa trzy dni.
burgery z kaszy jaglanej
"Bezglutenowość" dotyczy oczywiście tylko burgera, czyli kotlecika.
« Bułki hamburgerowe z zakwasem
Wegańskie ciastka owsiane »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}