Cake pops to ciasto z serkiem mascarpone w formie okrągłych "lizaków", super pomysł na przyjęcie urodzinowe.
Autor Anna
Kuchnia Amerykańska
Rodzaj Deser
Gotowanie 45 minutyminuty
Porcje 28
Autor Anna
Składniki
400gbabki piaskowejmoże być np. czekoladowa, kokosowa, śmietankowa
150gserka mascarpone
80gkremu czekoladowego lub masła orzechowego - gładkiego
1łyżkaoleju
posypki różnego rodzaju
cukierki typu m&m
precelki
200gciemnej czekolady
długie patyczki do szaszłykówchyba że macie specjalne do lizaków
Instrukcje
Ciasto kruszę palcami na "piasek", serek mascarpone łączę z kremem czekoladowym lub masłem orzechowym, dodaję do ciasta, dokładnie mieszam, zawijam w folię i chowam do zamrażalnika na ok 20 minut.
Wyjmuję, dzielę na równe części odmierzając łyżką do lodów. W dłoniach formuję zwarte kulki, które układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Schładzam 15 minut.
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, dodaję łyżkę oleju, mieszam. Kulki wyjmuję z lodówki.
Końcówkę patyczka moczę w czekoladzie i natychmiast wkładam w środek kulki, tak aby patyczek wszedł przynajmniej do połowy kulki. Z czekolady robi się oponka na kulce, tuż przy patyczku. Układam kulki patyczkami do góry na blaszce i ponownie schładzam 15 minut.
Czekolada po tym czasie trochę zastyga, więc znów ją rozgrzewam. Wyjmuję cake pops i trzymając za patyczek zanurzam w czekoladzie, czekam aż skapnie nadmiar czekolady. Wcześniej dobrze jest przygotować sobie kawałek styropianu i w niego wbijać gotowe kulki, teraz można dekorować. Trzeba robić to szybko, żeby czekolada niezastygła.
Gotowe, udekorowane cake pops przechowuję w lodówce.Smacznego!