• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Desery » Cake pops

Cake pops

Aktualizacja: 24 kw., 2021 · Opublikowany: 20 cze, 2012 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Cake pops, "lizaki z ciasta" dzieci przepadają za tak atrakcyjną formą ciasta. Warto sprawić im przyjemność i któregoś popołudnia zrobić takie popsy oczywiście razem z nimi. Największą frajdą dla dzieci jest dekorowanie przyklejanie kolorowych cukierków, posypywanie wiórkami, a przy tym wyjadanie cukiereczków do dekoracji. Cake popsy przygotowuje się z ciasta typu babka, które możecie upiec lub kupić w cukierni dobrą babkę piaskową. Do tego potrzebować będziemy serek mascarpone i krem czekoladowy. Z tych składników przygotowujemy  masę-papkę i formujemy kuleczki, a następnie bawimy się w dekorowanie ich czekoladą, cukiereczkami, orzechami, piankami i czym tylko będziecie chcieli. Miłej zabawy!

cake pops na patyczkach w ciemnej czekoladzie
Print Pin
5 z 2 głosów

Cake pops

Cake pops to ciasto z serkiem mascarpone w formie okrągłych "lizaków", super pomysł na przyjęcie urodzinowe.
Autor Anna
Kuchnia Amerykańska
Rodzaj Deser
Porcji 28
Gotowanie 45 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 400 g babki piaskowej (może być np. czekoladowa, kokosowa, śmietankowa)
  • 150 g serka mascarpone
  • 80 g kremu czekoladowego lub masła orzechowego - gładkiego
  • 1 łyżka oleju
  • posypki różnego rodzaju
  • cukierki typu m&m
  • precelki
  • 200 g ciemnej czekolady
  • długie patyczki do szaszłyków (chyba że macie specjalne do lizaków)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Ciasto kruszę palcami na "piasek", serek mascarpone łączę z kremem czekoladowym lub masłem orzechowym, dodaję do ciasta, dokładnie mieszam, zawijam w folię i chowam do zamrażalnika na ok 20 minut.
  • Wyjmuję, dzielę na równe części odmierzając łyżką do lodów. W dłoniach formuję zwarte kulki, które układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Schładzam 15 minut.
  • Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, dodaję łyżkę oleju, mieszam. Kulki wyjmuję z lodówki.
  • Końcówkę patyczka moczę w czekoladzie i natychmiast wkładam w środek kulki, tak aby patyczek wszedł przynajmniej do połowy kulki. Z czekolady robi się oponka na kulce, tuż przy patyczku. Układam kulki patyczkami do góry na blaszce i ponownie schładzam 15 minut.
  • Czekolada po tym czasie trochę zastyga, więc znów ją rozgrzewam. Wyjmuję cake pops i trzymając za patyczek zanurzam w czekoladzie, czekam aż skapnie nadmiar czekolady. Wcześniej dobrze jest przygotować sobie kawałek styropianu i w niego wbijać gotowe kulki, teraz można dekorować. Trzeba robić to szybko, żeby czekolada niezastygła.
  • Gotowe, udekorowane cake pops przechowuję w lodówce.Smacznego!
Cake pops na patykach ustawione na podstawce, oblane czekoladą.
cake pops
« Smażone ziemniaki
Placuszki z cukinii »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

🌷 Wiosna

  • Syrop z pędów sosny II
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Szaszłyki z łososia i ananasa
  • Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe

Więcej przepisów na wiosnę →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →