Świeże liście aromatycznego czosnku niedźwiedziego i chleb to jest wspaniałe połączenie.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Przygotowanie 10 minutyminuty
Gotowanie 55 minutyminuty
Całkowity czas 1 godzinagodzina5 minutyminuty
Porcje 1
Autor Anna
Składniki
550gmąki krupczatki
4łyżkinasion słonecznika
2łyżkisiemienia lnianego
6łyżekotrąb pszennychlub żytnich
450gletniej wody
20gświeżych drożdżylub 1 i ½ łyżeczki suszonych
10gsoli
20gświeżego czosnku niedźwiedziego
1łyżkamiodu
Instrukcje
Liście czosnku umyć, osuszyć i posiekać w paseczki. Do miski wsypać mąkę, sól, nasiona i otręby, wymieszać.
Do drugiej miski wlać letnią wodę dodać świeże drożdże (suche dodajemy do mąki) i miód, wymieszać do rozpuszczenia się drożdży, całość wlać do miski ze składnikami suchym, dodać posiekany czosnek wymieszać ciasto przy pomocy łyżki do połączenia się składników.
Przygotować formę o wymiarach około 12 x 23 cm wysmarować ją olejem i obsypać otrębami, przełożyć ciasto, na wierzch chleba położyć kilka całych listków czosnku.
Chleb wstawić do zimnego piekarnika, piekarnik nastawić na temperaturę 220 st C.
Chleb będzie rósł wraz z rośnięciem temperatury piekarnika po około 30 minutach trzeba sprawdzić, czy chleb nie rumieni się zbyt mocno, a razie potrzeby można zmniejszyć temperaturę o 10-20 st i dopiec jeszcze chleb przez 20 do 25 minut.
Po upieczeniu wyjąć chleb z piekarnika i z foremki, wystudzić na kratce.