• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
go to homepage
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Chleby na drożdżach » Chleb niedźwiedzi

Chleb niedźwiedzi

Aktualizacja: 19 Sty, 2019 · Opublikowany: 4 Maj, 2016 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 2 min

Jaki chleb pieczemy wiosną? Oczywiście chleb niedźwiedzi, chleb z dodatkiem świeżych liści czosnku niedźwiedziego! Przełom kwietnia i maja to czas, kiedy można kupić czosnek niedźwiedzi na targu, ale jeśli tam go nie znajdziecie, to można wybrać się po niego do lasu. Czosnek można również zasadzić wcześniej w ogrodzie i na wiosnę zbierać własne plony 🙂

Jednym z przepisów, do którego warto wykorzystać listki, jest chleb. Chleb przygotowany z czosnkiem jest rewelacyjny bardzo aromatyczny i niebywałe smaczny. Ze względu na dość charakterystyczny smak i aromat nie bardzo pasuje do dodatków słodkich takich jak dżem, powidła czy miód. Natomiast ze wszelkimi rodzajami serów, wędlin i pasztetów będzie idealny! Przygotowanie ciasta w tym przypadku zajmuje dosłownie 10 minut, po których chleb można wstawiać do piekarnika i to do zimnego. Tak, tak do zimnego piekarnika chleb rośnie wraz z temperaturą piekarnika i jednocześnie zaczyna się piec. Po koło 50 minutach od wstawienia chleba mamy gotowy, pachnący i chrupiący bochenek!

Print Pin
5 from 2 votes

Chleb niedźwiedzi

Świeże liście aromatycznego czosnku niedźwiedziego i chleb to jest wspaniałe połączenie.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 55 minutes
Całkowity czas 1 hour 5 minutes
Porcje 1
Autor Anna

🥘 Składniki

  • 550 g mąki krupczatki
  • 4 łyżki nasion słonecznika
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 6 łyżek otrąb pszennych lub żytnich
  • 450 g letniej wody
  • 20 g świeżych drożdży lub 1 i ½ łyżeczki suszonych
  • 10 g soli
  • 20 g świeżego czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżka miodu

🔪 Instrukcje

  • Liście czosnku umyć, osuszyć i posiekać w paseczki. Do miski wsypać mąkę, sól, nasiona i otręby, wymieszać.
  • Do drugiej miski wlać letnią wodę dodać świeże drożdże (suche dodajemy do mąki) i miód, wymieszać do rozpuszczenia się drożdży, całość wlać do miski ze składnikami suchym, dodać posiekany czosnek wymieszać ciasto przy pomocy łyżki do połączenia się składników.
  • Przygotować formę o wymiarach około 12 x 23 cm wysmarować ją olejem i obsypać otrębami, przełożyć ciasto, na wierzch chleba położyć kilka całych listków czosnku.
  • Chleb wstawić do zimnego piekarnika, piekarnik nastawić na temperaturę 220 st C.
  • Chleb będzie rósł wraz z rośnięciem temperatury piekarnika po około 30 minutach trzeba sprawdzić, czy chleb nie rumieni się zbyt mocno, a razie potrzeby można zmniejszyć temperaturę o 10-20 st i dopiec jeszcze chleb przez 20 do 25 minut.
  • Po upieczeniu wyjąć chleb z piekarnika i z foremki, wystudzić na kratce.
  • Smaczneogo!
chleb niedźwiedzi
chleb niedźwiedzi
chleb niedźwiedzi
chleb niedźwiedzi
Poprzedni wpis « Gofry ziemniaczane
Kolejny wpis Tort Oreo »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Ocena przepisu




  1. Kasia napisał

    28 kwietnia, 2020 at 8:11 pm

    Witam! Czy można czymś zastąpić otręby albo je pominąć?
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      29 kwietnia, 2020 at 8:37 pm

      Można zastąpić płatkami owsianymi lub pominąć i dodać w zamian 2 łyżki mąki więcej 🙂

      Odpowiedz
  2. Andrzej napisał

    06 maja, 2016 at 12:53 pm

    Ja w ogóle nie spotkałem czosnku niedzwiedziego u nas ani na targu ani w sklepach- nasiona tego czosnku posiałem już 2 razy nie wschodzą - cenulek nie mozna kupić - bo można by było wychodować z cebulek - szczęśliwego serca życzę

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      06 maja, 2016 at 9:36 pm

      Ja również próbowałam dwa razy wysiać z nasion i niestety się nie udało dopiero za trzecim razem wzeszły cztery roślinki! Zniechęcona próbami wyszukałam w internecie sadzonki czosnku niedźwiedziego i zakupiłam kilkadziesiąt sztuk. Wszystkie się przyjęły rosną i się rozmnażają 🙂 Polecam taki zakup sadzonki przyszły w doskonałym stanie 🙂 Pozdrawiam

      Odpowiedz
  3. Fanka domowej kuchni napisał

    05 maja, 2016 at 12:39 pm

    Czosnek niedźwiedzi jest bardzo zdrowy, wspaniale oczyszcza organizm i poprawia odporność. Poza tym ma łagodniejszy smak od zwykłego czosnku i nie pozostawia po sobie nieprzyjemnego zapachu. Kto jeszcze nie miał z nim do czynienia to z pewnością warto nadrobić straty : ) Chlebka jeszcze nie piekłam, a że przepis nie jest zbyt skomplikowany, z chęcią skorzystam! Swoją drogą wypiek prezentuje się wyśmienicie, chylę czoła. PS: liście czosnku można też dodawać do zup, sałatek, albo wykorzystać do sosu w stylu pesto. Pozdrawiam!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      05 maja, 2016 at 1:53 pm

      O tak masz rację czosnek niedźwiedzi, jest wspaniały i chyba o wiele bardziej wartościowy od klasycznego szkoda tylko, że sezon na niego jest tak krótki i niestety jest mało dostępny. Choć suszony można kupić już w większości sklepów ze zdrową żywnością. Chętnie wypróbuje pesto sałatka też jest cudowna z jego dodatkiem 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia