• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Chleby na drożdżach » Chleb niedźwiedzi

Chleb niedźwiedzi

Aktualizacja: 19 sty, 2019 · Opublikowany: 4 maj, 2016 · przez Anna · 6 komentarzy

Skocz do przepisu

Jaki chleb pieczemy wiosną? Oczywiście chleb niedźwiedzi, chleb z dodatkiem świeżych liści czosnku niedźwiedziego! Przełom kwietnia i maja to czas, kiedy można kupić czosnek niedźwiedzi na targu, ale jeśli tam go nie znajdziecie, to można wybrać się po niego do lasu. Czosnek można również zasadzić wcześniej w ogrodzie i na wiosnę zbierać własne plony 🙂

Jednym z przepisów, do którego warto wykorzystać listki, jest chleb. Chleb przygotowany z czosnkiem jest rewelacyjny bardzo aromatyczny i niebywałe smaczny. Ze względu na dość charakterystyczny smak i aromat nie bardzo pasuje do dodatków słodkich takich jak dżem, powidła czy miód. Natomiast ze wszelkimi rodzajami serów, wędlin i pasztetów będzie idealny! Przygotowanie ciasta w tym przypadku zajmuje dosłownie 10 minut, po których chleb można wstawiać do piekarnika i to do zimnego. Tak, tak do zimnego piekarnika chleb rośnie wraz z temperaturą piekarnika i jednocześnie zaczyna się piec. Po koło 50 minutach od wstawienia chleba mamy gotowy, pachnący i chrupiący bochenek!

Print Pin
5 z 2 głosów

Chleb niedźwiedzi

Świeże liście aromatycznego czosnku niedźwiedziego i chleb to jest wspaniałe połączenie.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 1
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 55 minutes
Całkowity czas 1 hour 5 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 550 g mąki krupczatki
  • 4 łyżki nasion słonecznika
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 6 łyżek otrąb pszennych (lub żytnich)
  • 450 g letniej wody
  • 20 g świeżych drożdży (lub 1 i ½ łyżeczki suszonych)
  • 10 g soli
  • 20 g świeżego czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżka miodu
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Liście czosnku umyć, osuszyć i posiekać w paseczki. Do miski wsypać mąkę, sól, nasiona i otręby, wymieszać.
  • Do drugiej miski wlać letnią wodę dodać świeże drożdże (suche dodajemy do mąki) i miód, wymieszać do rozpuszczenia się drożdży, całość wlać do miski ze składnikami suchym, dodać posiekany czosnek wymieszać ciasto przy pomocy łyżki do połączenia się składników.
  • Przygotować formę o wymiarach około 12 x 23 cm wysmarować ją olejem i obsypać otrębami, przełożyć ciasto, na wierzch chleba położyć kilka całych listków czosnku.
  • Chleb wstawić do zimnego piekarnika, piekarnik nastawić na temperaturę 220 st C.
  • Chleb będzie rósł wraz z rośnięciem temperatury piekarnika po około 30 minutach trzeba sprawdzić, czy chleb nie rumieni się zbyt mocno, a razie potrzeby można zmniejszyć temperaturę o 10-20 st i dopiec jeszcze chleb przez 20 do 25 minut.
  • Po upieczeniu wyjąć chleb z piekarnika i z foremki, wystudzić na kratce.
  • Smaczneogo!
chleb niedźwiedzi
chleb niedźwiedzi
chleb niedźwiedzi
chleb niedźwiedzi
« Gofry ziemniaczane
Tort Oreo »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Kasia napisał

    28 kwietnia, 2020 at 8:11 pm

    Witam! Czy można czymś zastąpić otręby albo je pominąć?
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      29 kwietnia, 2020 at 8:37 pm

      Można zastąpić płatkami owsianymi lub pominąć i dodać w zamian 2 łyżki mąki więcej 🙂

      Odpowiedz
  2. Andrzej napisał

    06 maja, 2016 at 12:53 pm

    Ja w ogóle nie spotkałem czosnku niedzwiedziego u nas ani na targu ani w sklepach- nasiona tego czosnku posiałem już 2 razy nie wschodzą - cenulek nie mozna kupić - bo można by było wychodować z cebulek - szczęśliwego serca życzę

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      06 maja, 2016 at 9:36 pm

      Ja również próbowałam dwa razy wysiać z nasion i niestety się nie udało dopiero za trzecim razem wzeszły cztery roślinki! Zniechęcona próbami wyszukałam w internecie sadzonki czosnku niedźwiedziego i zakupiłam kilkadziesiąt sztuk. Wszystkie się przyjęły rosną i się rozmnażają 🙂 Polecam taki zakup sadzonki przyszły w doskonałym stanie 🙂 Pozdrawiam

      Odpowiedz
  3. Fanka domowej kuchni napisał

    05 maja, 2016 at 12:39 pm

    Czosnek niedźwiedzi jest bardzo zdrowy, wspaniale oczyszcza organizm i poprawia odporność. Poza tym ma łagodniejszy smak od zwykłego czosnku i nie pozostawia po sobie nieprzyjemnego zapachu. Kto jeszcze nie miał z nim do czynienia to z pewnością warto nadrobić straty : ) Chlebka jeszcze nie piekłam, a że przepis nie jest zbyt skomplikowany, z chęcią skorzystam! Swoją drogą wypiek prezentuje się wyśmienicie, chylę czoła. PS: liście czosnku można też dodawać do zup, sałatek, albo wykorzystać do sosu w stylu pesto. Pozdrawiam!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      05 maja, 2016 at 1:53 pm

      O tak masz rację czosnek niedźwiedzi, jest wspaniały i chyba o wiele bardziej wartościowy od klasycznego szkoda tylko, że sezon na niego jest tak krótki i niestety jest mało dostępny. Choć suszony można kupić już w większości sklepów ze zdrową żywnością. Chętnie wypróbuje pesto sałatka też jest cudowna z jego dodatkiem 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}