Puszysty i bardzo smaczny chleb orkiszowy z dodatkiem mąki żytniej.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Przygotowanie 1 godzinagodzina50 minutyminuty
Gotowanie 40 minutyminuty
Całkowity czas 2 godzinygodziny30 minutyminuty
Porcje 1
Autor Anna
Składniki
Składniki na zaczyn
130gzakwasu żytniego
220gwody
160gmąki żytniej białej
100gmąki orkiszowej typ 500
Składniki na ciasto właściwe
250gwody
135gmąki orkiszowej typ 500
265gmąki zwykłej pszennej
2łyżeczkisoli morskiej
4gsuszonych drożdży lub 8 g świeżych
Dodatkowo
otręby pszenne lub żytniedo obsypania foremki
mąka do posypania chleba
1szklankakostek lodu
olej do posmarowania foremki
Instrukcje
Wieczorem przed pójściem spać.W dużej misce wymieszać składniki na zaczyn, krótko tylko do połączenia się składników.
Następnie nakryć miskę folią spożywczą. Odstawić na całą noc.
Następnego dnia rano.Dodać od miski z zaczynem pozostałe składniki na ciasto właściwe, zaczynając od wody. Wszystko wymieszać, ja mieszam drewnianą łyżką, wystarczy chwilka tylko do połączenia się składników. Ponownie nakryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce od wyrośnięcia, minimalny czas to 1 godzina, a maksymalny to 8 godzin.
Formę o wymiarach 14 x 32 cm wysmarować olejem i wysypać otrębami. Przelać ciasto do foremki i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia, w ciepłym miejscu wystarczy około 35 minut.
Piekarnik nagrzać do temperatury 230 st C. Tuż przed wstawieniem chleba do piekarnika, posypać go mąką. Kostki lodu wysypać na dno piekarnika i natychmiast wstawić chleb.
Piec przez 20 minut następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st C i piec jeszcze przez 20 minut.
Jeśli chleb zacznie się zbyt mocno przypiekać, należy przykryć go folią aluminiową. Po upieczeniu chleb koniecznie wyjąć z formy i wystudzić na kratce.
Notatki
Wsypanie lodu na dno piekarnika dostarczy odpowiedniej ilości pary, która powoduje, że chleb w piekarniku jeszcze ładnie wyrośnie.