• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Chleb na zakwasie » Chleb orkiszowo żytni

Chleb orkiszowo żytni

Aktualizacja: 18 kwi, 2021 · Opublikowany: 5 sty, 2013 · przez Anna · 5 komentarzy

Skocz do przepisu

Chleb orkiszowo żytni, pyszny to mało powiedziane, on jest rewelacyjny! Delikatnie wilgotny miąższ i pyszna cienka skórka, która zaraz po upieczeniu jest bardzo chrupiąca. Kanapki ze świeżego chleba z kozim serem, papryką, majonezem i tuńczykiem są obłędne i znikają błyskawicznie! Chleb na zakwasie jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie wymaga długiego wyrabiania, jedyne czego potrzebuje to czasu. Jak zwykle przy robieniu chleba na zakwasie proponuję rozpocząć "produkcję" wieczorem przed pójściem spać. Należy wymieszać składniki na zaczyn, to zajmie wam nie więcej niż 2 minuty, następnie trzeba przykryć miskę i odstawić w ciepłe miejsce na całą noc. Rano wystarczy dodać resztę składników i ponownie zostawić ciasto do wyrośnięcia. Chleb można przygotować w większej ilości, a po upieczeniu i wystudzeniu zamrozić. Chleb dobrze się do tego nadaje i świetnie smakuje również po rozmrożeniu. Polecam, pyszne i zdrowe pieczywo!

Print Pin
5 z 1 głosu

Chleb orkiszowo żytni

Puszysty i bardzo smaczny chleb orkiszowy z dodatkiem mąki żytniej.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 1
Przygotowanie 1 hour 50 minutes
Gotowanie 40 minutes
Całkowity czas 2 hours 30 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na zaczyn

  • 130 g zakwasu żytniego
  • 220 g wody
  • 160 g mąki żytniej białej
  • 100 g mąki orkiszowej typ 500

Składniki na ciasto właściwe

  • 250 g wody
  • 135 g mąki orkiszowej typ 500
  • 265 g mąki zwykłej pszennej
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 4 g suszonych drożdży lub 8 g świeżych

Dodatkowo

  • otręby pszenne lub żytnie (do obsypania foremki)
  • mąka do posypania chleba
  • 1 szklanka kostek lodu
  • olej do posmarowania foremki
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Wieczorem przed pójściem spać.
    W dużej misce wymieszać składniki na zaczyn, krótko tylko do połączenia się składników.
  • Następnie nakryć miskę folią spożywczą. Odstawić na całą noc.
  • Następnego dnia rano.
    Dodać od miski z zaczynem pozostałe składniki na ciasto właściwe, zaczynając od wody. Wszystko wymieszać, ja mieszam drewnianą łyżką, wystarczy chwilka tylko do połączenia się składników. Ponownie nakryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce od wyrośnięcia, minimalny czas to 1 godzina, a maksymalny to 8 godzin.
  • Formę o wymiarach 14 x 32 cm wysmarować olejem i wysypać otrębami. Przelać ciasto do foremki i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia, w ciepłym miejscu wystarczy około 35 minut.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 230 st C. Tuż przed wstawieniem chleba do piekarnika, posypać go mąką. Kostki lodu wysypać na dno piekarnika i natychmiast wstawić chleb.
  • Piec przez 20 minut następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st C i piec jeszcze przez 20 minut.
  • Jeśli chleb zacznie się zbyt mocno przypiekać, należy przykryć go folią aluminiową. Po upieczeniu chleb koniecznie wyjąć z formy i wystudzić na kratce.

📋 Notatki

Wsypanie lodu na dno piekarnika dostarczy odpowiedniej ilości pary, która powoduje, że chleb w piekarniku jeszcze ładnie wyrośnie.
Chleb orkiszowo żytni na stole owinięty ściereczką.
Chleb orkiszowo żytni
« Kwaśnica wegetariańska
Żeberka w marynacie z jabłek »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Jula napisał

    18 lutego, 2017 at 9:41 pm

    Mam pytanie - czy zakwas do zaczynu ma być aktywny? Pozdrowienia.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      18 lutego, 2017 at 10:21 pm

      Tak oczywiście zakwas musi być aktywny 🙂 Pozdrawiam!

      Odpowiedz
  2. Marta napisał

    28 sierpnia, 2015 at 7:19 am

    W jakim sklepie kupujesz mąkę orkiszową typ 500?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      30 sierpnia, 2015 at 10:47 pm

      Kupuję przez internet (w różnych sklepach) lub sama mielę jak tylko uda mi się kupić czysty orkisz 🙂

      Odpowiedz
  3. Olimpia Davies napisał

    05 stycznia, 2013 at 2:01 am

    Piękny orkiszowiec:-)

    Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}