Prosty chleb orkiszowy z fantastyczną grubą chrupiącą skórką
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Przygotowanie 20 minutyminuty
Gotowanie 45 minutyminuty
Porcje 1
Autor Anna
Składniki
450gwodytemperatura około 26 st C
600gmąki orkiszowejjasnej
⅓łyżeczkisuchych drożdżylub świeżych 1 łyżeczkę
12gsoli morskiej
Instrukcje
Wieczorem przed pójściem spać wymieszać składniki na ciasto poza solą, mieszamy łyżką tylko do połączenia. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 12 godzin.
Następnego dnia dodajemy sól i mieszamy, przykrywamy miskę folia i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, po tym czasie zwilżona dłonią *składamy ciasto. Składanie przeprowadzamy jeszcze 2 razy co 20 minut.
Następnie wyjmujemy ciasto na blat podsypany mąką, ciasto złożyć ostatni raz i uformować okrągły bochenek sowicie obsypując go mąką. Koszyczek do wyrastania wyłożyć ściereczką również obsypać mąką. Uformowany bochenek przełożyć do koszyczka, wierzch przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 230 st C. wraz z garnkiem żeliwnym.
Wrośnięty chleb należy przełożyć do garnka. W tym celu wyjmijcie garnek z piekarnika (uważajcie garnek jest bardzo gorący) szybkim i zdecydowanym ruchem przerzućcie chleb do garnka, najlepiej chwycić na ściereczkę i przerzucić go "do góry nogami", przykryć pokrywkę i szybko wstawić do piekarnika. Chleb pieczemy przez 25 minut pod przykryciem, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy chleb przez 15-20 minut do uzyskania mocnego wypieczenia.
Upieczony chleb wyjmujemy z garnka na kratkę i studzimy. Smacznego!
Notatki
*Składanie ciasta, aby złożyć ciasto, należy zmoczyć rękę w wodzie i sięgnąć na dno miski, chwycić za spód ciasta i delikatnie wyciągnąć je na wierzch, wyciągniętą część ciasta położyć na górze, należy zrobić tak z każdej strony, czyli w sumie cztery razy. Po złożeniu ciasto przykrywamy, a następnie czynność powtarzamy tak, jak jest to przepisie.