Błyskawiczny chleb pszenny z dodatkiem zakwasu żytniego.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Przygotowanie 10 minutyminuty
Całkowity czas 55 minutyminuty
Porcje 1
Autor Anna
Składniki
70gzakwasu żytniego
430gwodyletniej
8gświeżych drożdży
12gsoli
530gmąki pszennej
1łyżkamiodu
Instrukcje
Do dużej miski odmierzyć wszystkie składniki zaczynając od aktywnego zakwasu i wody, ciasto wystarczy wymieszać łyżką do połączenia wszystkich składników. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut.
Formę ceramiczną z pokrywką o wymiarach 20x16 cm przy wysokości formy 10 cm lub keksówka 23x13 cm wysmarować olejem i obsypać otrębami lub mąką.
Ciasto wymieszać, przełożyć do foremki i wyrównać wierzch, przykryć pokrywką (lub folią spożywczą w przypadku keksówki) i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut.
Po tym czasie wstawiamy formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i do 210 st C, chleb pieczemy przez 30 minut, a następnie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy przez około 20 minut Jeśli pieczecie chleb w keksówce ,przed wstawieniem do piekarnika zdejmijcie folię spożywczą :) jeśli pod koniec pieczenia skórka chleba zacznie się zbyt mocno przypiekać, przykryjcie folią aluminiową czas pieczenia chleba w keksówce około 45 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy na kratkę i studzimy.