• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Chleby na drożdżach » Chleb pszenny szybki

Chleb pszenny szybki

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 5 sty, 2017 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Chleb pszenny szybki to przepis, który powinien spodobać się wszystkim miłośnikom domowego pieczywa. Przepis jest naprawdę bardzo szybki do przygotowania i nie wymaga użycia miksera, wystarczy łyżka do mieszania 🙂 Do przygotowania ciasta użyłam mąki pszennej typu 650, ale oczywiście możecie również użyć mąki typu 450 lub 500. Wyjątkowego smaku dodaje zakwas żytni, który dodajemy do ciasta. Jeśli macie w lodówce zakwas regularnie dokarmiany to można użyć go bezpośrednio po wyjęciu z lodówki. Jeśli jednak zakwas dłuższy czas nie był dokarmiany, to zanim zabierzecie się za przygotowanie ciasta, koniecznie zasilcie go solidnie. Sprawdzicie też, czy zakwas żyje. O dokarmianiu i przygotowaniu zakwasu żytniego możecie przeczytać w tym przepisie.

Chleb zasiliłam niewielką ilością drożdży, które przyspieszają wyrastanie chleba. W czym piec chleb? Mój upiekłam w naczyniu ceramicznym z pokrywką, ale piekłam również w formach typu keksówka. W każdej formie wychodzi świetny. Chleb jest przepyszny puszysty z dużą ilością maleńkich dziurek i pyszną chrupiącą skórką. Smakuje fantastyczne z dodatkami wytrawnymi i słodkimi. Gorąco polecam!

chleb pszenny szybki
Print Pin
5 z 2 głosów

Chleb pszenny szybki

Błyskawiczny chleb pszenny z dodatkiem zakwasu żytniego.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 1
Przygotowanie 10 minutes
Całkowity czas 55 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 70 g zakwasu żytniego
  • 430 g wody (letniej)
  • 8 g świeżych drożdży
  • 12 g soli
  • 530 g mąki pszennej
  • 1 łyżka miodu
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do dużej miski odmierzyć wszystkie składniki zaczynając od aktywnego zakwasu i wody, ciasto wystarczy wymieszać łyżką do połączenia wszystkich składników. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut.
  • Formę ceramiczną z pokrywką o wymiarach 20x16 cm przy wysokości formy 10 cm lub keksówka 23x13 cm wysmarować olejem i obsypać otrębami lub mąką.
  • Ciasto wymieszać, przełożyć do foremki i wyrównać wierzch, przykryć pokrywką (lub folią spożywczą w przypadku keksówki) i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  • Po tym czasie wstawiamy formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i do 210 st C, chleb pieczemy przez 30 minut, a następnie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy przez około 20 minut Jeśli pieczecie chleb w keksówce ,przed wstawieniem do piekarnika zdejmijcie folię spożywczą 🙂 jeśli pod koniec pieczenia skórka chleba zacznie się zbyt mocno przypiekać, przykryjcie folią aluminiową czas pieczenia chleba w keksówce około 45 minut.
  • Po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy na kratkę i studzimy.
  • Smacznego!
chleb pszenny szybki
« Śledzie w pomidorach
Mango lassi »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}