Pyszny, aromatyczny z chrupiącą skórką o wspaniałym smaku.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Przygotowanie 15 minutyminuty
Gotowanie 45 minutyminuty
Całkowity czas 1 godzinagodzina
Porcje 1
Autor Anna
Składniki
600gmąki pszennej
450gwody
7gświeżych drożdżylub 3 g suchych
1łyżeczkasolimorskiej
1łyżkaoliwy
1łyżkamiodu
4łyżkiprażonego słonecznika
½szklankisiekanych świeżych liści czosnku niedźwiedziego lub 2 łyżki suszonego
Instrukcje
Do miski wlać wodę, dodać drożdże świeże, miód, sól, mąkę, posiekany czosnek niedźwiedzi i nasiona słonecznika, wyrobić jednolite ciasto, ja mieszałam drewnianą łyżką.
Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie wyjąc ciasto na mocno podsypany mąką blat, ciasto rozpłaszczyć dłonią, obsypać mąką i złożyć na kształt koperty, czynność powtórzyć dwa razy, następnie uformować kulę, uformowane ciasto przełożyć do koszyczka wyłożonego ściereczką, ściereczkę również obficie posypać mąką, aby ciasto podczas wyrastania nie przykleiło się do niej, przykryć wierzch koszyczka ściereczką i folią, odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut.
Piekarnik wraz z garnkiem rozgrzać do temperatury 230 st C.
Kiedy piekarnik osiągnie wymaganą temperaturę ostrożnie wyjąć garnek, delikatnym, ale zdecydowanym ruchem chwytając za brzegi ściereczki przełożyć wyrośnięty chleb z koszyczka do garnka, wierzch chleba będzie na spodzie garnka.
Wierzch chleba można naciąć bardzo ostrym nożem lub żyletką, przykryć garnek pokrywką i wstawić do piekarnika.
Chleb pieczemy prze 30 minut pod przykryciem, a następnie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze 15 minut.
Po upieczeniu chleb wyjąć na kratkę i pozostawić do wystudzenia.
Smacznego!
Notatki
Nasiona słonecznika przed dodaniem od ciasta należy uprażyć na suchej patelni, prażymy do chwili, kiedy zaczną przybierać złoty kolor. W przypadku pieczenia chleba w zwykłej otwartej formie należy na dno piekarnika wsypać szklankę kostek lodu dla wytworzenia odpowiedniej ilości pary wodnej, która sprawi, że skórka będzie rumiana i chrupiąca.