• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
go to homepage
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Chleby na drożdżach » Chleb pszenny z czosnkiem niedźwiedzim

Chleb pszenny z czosnkiem niedźwiedzim

Aktualizacja: 31 Gru, 2018 · Opublikowany: 2 Cze, 2016 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 3 min

Kolejny chleb pszenny z czosnkiem niedźwiedzim i prażonymi nasionami słonecznika. Chleb upiekłam w garnku żeliwnym dzięki temu, ma piękną chrupiącą i bardzo smaczną skórkę. Miąższ chleba jest jasny miękki, lekko wilgotny i pięknie pachnie. Zapach zawdzięcza prażonym nasionkom słonecznika i oczywiście zielonym listkom czosnku niedźwiedziego. Podczas pieczenia w domu unosi się cudowny aromat, który sami musicie poczuć!

Przepis na tę wersję chleba jest błyskawiczny i nie wymaga długiego czasu fermentacji, a ciasto mieszamy przy użyciu łyżki, więc nawet mikser nie będzie Wam potrzebny. Jeśli nie macie garnka żeliwnego, to nic nie szkodzi, bo można upiec go w naczyniu żaroodpornym z pokrywką lub ceramicznym typu garnek rzymski. Jeśli i takich naczyń również nie posiadacie, to możecie użyć zwykłej foremki. W przypadku pieczenia chleba w formie typu keksówka należy zmniejszyć temperaturę pieczenia z 230 do 210 st. Po trzech godzinach fermentacji chleb uformować i włożyć do wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami foremki, aby wyrósł przed pieczeniem. Zapraszam, skosztujcie!

chleb pszenny z czosnkiem niedzwiedzim
Print Pin
5 from 1 vote

Chleb pszenny z czosnkiem niedźwiedzim

Pyszny, aromatyczny z chrupiącą skórką o wspaniałym smaku.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 45 minutes
Całkowity czas 1 hour
Porcje 1
Autor Anna

🥘 Składniki

  • 600 g mąki pszennej
  • 450 g wody
  • 7 g świeżych drożdży lub 3 g suchych
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki prażonego słonecznika
  • ½ szklanki siekanych świeżych liści czosnku niedźwiedziego lub 2 łyżki suszonego

🔪 Instrukcje

  • Do miski wlać wodę, dodać drożdże świeże, miód, sól, mąkę, posiekany czosnek niedźwiedzi i nasiona słonecznika, wyrobić jednolite ciasto, ja mieszałam drewnianą łyżką.
  • Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce.
  • Po tym czasie wyjąc ciasto na mocno podsypany mąką blat, ciasto rozpłaszczyć dłonią, obsypać mąką i złożyć na kształt koperty, czynność powtórzyć dwa razy, następnie uformować kulę, uformowane ciasto przełożyć do koszyczka wyłożonego ściereczką, ściereczkę również obficie posypać mąką, aby ciasto podczas wyrastania nie przykleiło się do niej, przykryć wierzch koszyczka ściereczką i folią, odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut.
  • Piekarnik wraz z garnkiem rozgrzać do temperatury 230 st C.
  • Kiedy piekarnik osiągnie wymaganą temperaturę ostrożnie wyjąć garnek, delikatnym, ale zdecydowanym ruchem chwytając za brzegi ściereczki przełożyć wyrośnięty chleb z koszyczka do garnka, wierzch chleba będzie na spodzie garnka.
  • Wierzch chleba można naciąć bardzo ostrym nożem lub żyletką, przykryć garnek pokrywką i wstawić do piekarnika.
  • Chleb pieczemy prze 30 minut pod przykryciem, a następnie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze 15 minut.
  • Po upieczeniu chleb wyjąć na kratkę i pozostawić do wystudzenia.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Nasiona słonecznika przed dodaniem od ciasta należy uprażyć na suchej patelni, prażymy do chwili, kiedy zaczną przybierać złoty kolor.
W przypadku pieczenia chleba w zwykłej otwartej formie należy na dno piekarnika wsypać szklankę kostek lodu dla wytworzenia odpowiedniej ilości pary wodnej, która sprawi, że skórka będzie rumiana i chrupiąca.
chleb pszenny z czosnkiem niedzwiedzim
chleb pszenny z czosnkiem niedzwiedzim
chleb pszenny z czosnkiem niedzwiedzim
Poprzedni wpis « Warzywa z grilla
Kolejny wpis Lody mojito »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Ocena przepisu




  1. Kasia napisał

    07 stycznia, 2020 at 12:32 pm

    Tylko 7g droższy prawdziwych?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 stycznia, 2020 at 12:59 pm

      Tak, tyle wystarczy, trzeba dać ciastu spokojnie wyrosnąć przez 3 godziny 🙂

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia