Fenomenalny chleb z garnaka na drożdżach, szybki przepis!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Przygotowanie 10 minutyminuty
Gotowanie 45 minutyminuty
Całkowity czas 55 minutyminuty
Porcje 1
Autor Anna
Składniki
400gmąki pszennej + do podsypania blatu
4gświeżych drożdżylub 1 g suchych drożdży
300gwody
8gsoli
Instrukcje
Do miski wsypać mąkę z solą i drożdżami dodać wodę i szybko wymieszać ręką lub łyżką, tylko do połączenia się składników (30 sekund wystarczy), miskę przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić na 12 do 14 godzin. Temperatura pokojowa.
Po tym czasie wyjąć ciasto na posypany mąką blat, rozpłaszczyć ręką na spory placek następnie złożyć ciasto na kopertę, którą składamy na pół i znów rozpłaszczamy placek ręką i ponownie składamy, procedurę składania powtarzamy jeszcze raz.
Ściereczkę kuchenną lub kawałek płótna mocno oprószyć mąką położyć na nią chleb, ściereczkę z chlebem można umieścić w koszyczku do wyrastania, wierzch chleba posypać mąką i przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na około 1 do 2 godzin.
Do piekarnika wstawić garnek żeliwny lub naczynie ceramiczne w którym będziemy piec chleb, rozgrzać piekarnik do temperatury 240 st C.
Pamiętajcie, że piekarnik i naczynie do pieczenia chleba będą bardzo gorące, załóżcie więc rękawice, wyjmijcie rozgrzane naczynie i szybkim ruchem przełóżcie do niego chleb, przykryjcie pokrywką i natychmiast wstawicie do piekarnika.
Po 30 minutach pieczenia zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy chleb 15 minut do zrumienienia się skórki.
Upieczony chleb wyjmujemy z garnka, studzimy na kratce.
Smacznego!
Notatki
Formując bochenek podsypcie blat mąką co zapobiegnie przyklejaniu się ciasta do blatu, ciasto jest klejące! Ściereczkę na której będzie wyrastał chleb również mocno obsypcie mąką lub otrębami, aby ciasto nie przykleiło się do niej! Uważajcie przy przekładaniu chleba ze ściereczki do gorącego naczynia, można się poparzyć!!!