• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Chleby na drożdżach » Chleb z garnka

Chleb z garnka

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 26 paź, 2015 · przez Anna · 49 komentarzy

Skocz do przepisu

Nie przesadzę, kiedy powiem, że jest to najmniej wymagający przepis na chleb i to z minimalnej ilości składników, dziś upieczemy chleb z garnka. Ciasto na chleb przygotowujemy kilkanaście godzin przed jego pieczeniem. Przygotowanie sprowadza się do szybkiego, a można nawet powiedzieć niedbałego połączenia składników, ponieważ jest to przepis bez wyrabiania i długiego czasochłonnego zagniatania ciasta. Do upieczenia tego chleba potrzebny jest garnek żeliwny lub naczynie ceramiczne z pokrywką, chleb upieczony w takim naczyniu będzie miał bardzo ładną przypieczona, chrupiącą skórkę i miękki środek z pięknymi dużymi dziurkami. Wypiek przypomina mi troszkę ciabattę z olbrzymimi dziurkami w środku miękkiego miąższu. Przepis na chleb znalazłam w programie Mark Bittman Recipe - The New York Times, natomiast autorem przepisu jest Jim Lahey właściciel piekarni Sullivan Street. W przepisie nie ma błędu, aby przygotować ciasto potrzeba tylko 4 g świeżych drożdży lub 1 g suchych! Gorąco polecam!

chleb z garnka
Print Pin
4,60 z 10 głosów

Chleb z garnka

Fenomenalny chleb z garnaka na drożdżach, szybki przepis!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 1
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 45 minutes
Całkowity czas 55 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 400 g mąki pszennej + do podsypania blatu
  • 4 g świeżych drożdży (lub 1 g suchych drożdży)
  • 300 g wody
  • 8 g soli
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski wsypać mąkę z solą i drożdżami dodać wodę i szybko wymieszać ręką lub łyżką, tylko do połączenia się składników (30 sekund wystarczy), miskę przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić na 12 do 14 godzin. Temperatura pokojowa.
  • Po tym czasie wyjąć ciasto na posypany mąką blat, rozpłaszczyć ręką na spory placek następnie złożyć ciasto na kopertę, którą składamy na pół i znów rozpłaszczamy placek ręką i ponownie składamy, procedurę składania powtarzamy jeszcze raz.
  • Ściereczkę kuchenną lub kawałek płótna mocno oprószyć mąką położyć na nią chleb, ściereczkę z chlebem można umieścić w koszyczku do wyrastania, wierzch chleba posypać mąką i przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na około 1 do 2 godzin.
  • Do piekarnika wstawić garnek żeliwny lub naczynie ceramiczne w którym będziemy piec chleb, rozgrzać piekarnik do temperatury 240 st C.
  • Pamiętajcie, że piekarnik i naczynie do pieczenia chleba będą bardzo gorące, załóżcie więc rękawice, wyjmijcie rozgrzane naczynie i szybkim ruchem przełóżcie do niego chleb, przykryjcie pokrywką i natychmiast wstawicie do piekarnika.
  • Po 30 minutach pieczenia zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy chleb 15 minut do zrumienienia się skórki.
  • Upieczony chleb wyjmujemy z garnka, studzimy na kratce.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Formując bochenek podsypcie blat mąką co zapobiegnie przyklejaniu się ciasta do blatu, ciasto jest klejące! Ściereczkę na której będzie wyrastał chleb również mocno obsypcie mąką lub otrębami, aby ciasto nie przykleiło się do niej!
Uważajcie przy przekładaniu chleba ze ściereczki do gorącego naczynia, można się poparzyć!!!
chleb z garnka
chleb z garnka
chleb z garnka
« Chutney ze śliwek
Ciasto czekoladowo-bananowe »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Zwiatrem napisał

    05 grudnia, 2022 at 8:13 pm

    5 stars
    Przepis bardzo tolerancyjny na ewentualne: „na pewno mi się nie uda”, bo zawsze pieczenie kończy się sukcesem. Dodam tylko, że do mąki można dodać łyżkę kminku (jeśli ktoś lubi). Zaczyn przesiąknie jego zapachem i upieczony miąższ, także.

    Odpowiedz
  2. eliza napisał

    06 listopada, 2021 at 8:42 pm

    5 stars

    Pychota

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      06 listopada, 2021 at 8:44 pm

      Dziękuję, rzeczywiście jest pyszny😁

      Odpowiedz
  3. Magda napisał

    08 czerwca, 2020 at 9:13 pm

    Aniu,
    czy pieczesz ten chleb w garnku rzymskim? Czy oznacza to, że garnek nagrzewasz, a potem do gorącego wkładasz chlebek, przecież wyparuje woda ze ścianek garnka rzymskiego.
    Pozdrawiam Magda

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      08 czerwca, 2020 at 10:41 pm

      Nie, chleb piekę w garnku żeliwnym lub ceramicznym (taki, jak na zdjęciu), garnki te rozgrzewam przed włożeniem chleba, dzięki temu chleb ma wspaniałą chrupiącą skórkę, ponieważ panuje tam wyższa temperatura. W przypadku garnka rzymskiego, trzeba byłoby po namoczeniu garnka włożyć do niego wyrośnięty chleb i wstawić do zimnego piekarnika, a następnie upiec chleb. W przypadku chleba pieczonego w garnku rzymskim trzeba wydłużyć czas pieczenia. Niestety nie sprawdziłam tego sposobu pieczenia w garnku rzymskim, ale pewnie chleb będzie troszkę inny niż ten z garnka żeliwnego. Tak, czy inaczej gorąco polecam!
      Pozdrawiam serdecznie.

      Odpowiedz
      • Magda napisał

        09 czerwca, 2020 at 11:09 pm

        To ja spróbuję w garnku rzymskim, bo to moja nowa fascynacja i dam znać jak wyszło.
        Magda

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          11 czerwca, 2020 at 4:35 pm

          Czekam na wyniki 🙂

          Odpowiedz
  4. Danuśka napisał

    05 kwietnia, 2020 at 1:13 pm

    Nie posiadam naczynia z pokrywką...czy robi to różnice?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      05 kwietnia, 2020 at 5:54 pm

      Tak, chleb upieczony bez pokrywki będzie trochę inny niż ten pieczony w garnku z pokrywką. Żeby uzyskać podobny efekt, można wykorzystać np. głęboką keksówke lub formę do ciast i po umieszczeniu w niej ciasta wierzch przykryć blaszką. Efekt będzie podobny, choć skórka może być mniej chrupiąca i cieńsza, ale chleb na 100 będzie smaczny 🙂

      Odpowiedz
  5. Bena napisał

    30 marca, 2020 at 4:00 pm

    Na pewno 4 g a nie 4 dkg drożdży?

    Odpowiedz
  6. Bena napisał

    30 marca, 2020 at 3:58 pm

    Na pewno 4 g drożdży, nie 4 dkg?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      30 marca, 2020 at 5:00 pm

      Tak, może być nawet trochę mniej 🙂 oczywiście 4 g świeżych!

      Odpowiedz
  7. elza napisał

    24 lutego, 2020 at 3:46 pm

    Czy po wlozeniu chleba do piekarnika, pieczemy caly czas w temp.240C przykryty jak i odkryty? Nie zmniejszamy temp.?
    dziekuję za odpowiedź
    eliza

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      25 lutego, 2020 at 5:59 pm

      Temperatura zostaje taka sama, czyli 240 st C, przy przykrytej pokrywce oraz podczas dopiekania już bez pokrywki. Jeśli piekarnik ma problem z osiągnięciem tak wysokiej temperatury, wystarczy około 220 st. C, wtedy trzeba odrobinę wydłużyć czas dopiekania, jeśli chcemy mieć super chrupiącą skórkę.

      Odpowiedz
      • Sylwia napisał

        28 marca, 2020 at 11:01 am

        Czy ten chleb na być faktycznie bez cukru? Drożdże wyrosną bez dodatku pożywki ?

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          28 marca, 2020 at 9:26 pm

          Oczywiście, że bez cukru. Drożdże mają co "jeść", mąka zawiera cukry proste, zapewniam, że chleb będzie piękny i puszysty! Co najważniejsze to, to że drożdży dajemy minimalnie, czyli w tym przepisie 4g drożdży świeżych, można mniej! To jest super chleb ze względu na smak, no i jest w zasadzie bezobsługowy 🙂 Życzę smacznego!

          Odpowiedz
  8. Jurek napisał

    01 stycznia, 2018 at 5:28 am

    co to jest koszyczek do wyrastania? jak to pominac?ciasto wymieszane i rosnie,jeszcze 12 godzin czekania,CHCE tego chlebka jutro,prosze o odp.,dziekuje

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      01 stycznia, 2018 at 8:53 am

      Koszyczek do wyrastania, jest to po prostu koszyk wiklinowy lub plastikowy bywa też ze słomy, w takim koszyczku chleb wyrasta ostatni raz przed pieczeniem i nabiera kształtu. Można poradzić sobie bez niego i zamiast koszyczka użyć durszlaka lub jakiegoś większego sita albo miski wystarczy wyłożyć dane naczynie ściereczką i sowicie obsypać mąką, a następnie włożyć tam uformowany chleb i poczekać aby wyrósł! Pozdrawiam Noworoczne i życzę smacznego?

      Odpowiedz
  9. Gemma napisał

    01 listopada, 2017 at 4:15 pm

    A jaka konsystencje powinno miec ciasto po wyrastaniu 14h? Moje bardziej przypominalo zaczyn i zupelnie nie moglam go 'podkladac'

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      01 listopada, 2017 at 9:13 pm

      Ciasto jest dość rzadkie, ale można z niego uformować okrągły bocheneczek, trzeba pamiętać o podsypywaniu blatu roboczego i ciasta mąką.
      Zwiększenie ilości drożdży w przepisie może sprawić, że ciasto po kilkunastu godzinach będzie bardziej płynne niż powinno, ale można temu zaradzić. Przed przystąpieniem do formowania chleba należy dosypać około 50 g mąki więcej i ciasto będzie idealne od formowania.
      Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz
  10. Chleb z garka napisał

    13 października, 2017 at 4:59 pm

    A jak bym uzyla takiej ciemnej maki z ziarkami ..jestem we Wloszech i tu nie ma takiej maki jak nasza ...mysli pani ze wyjdzie taki chlebek ?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      13 października, 2017 at 9:39 pm

      Pani Agato, chleb z mąki pełnoziarnistej oczywiście wyjdzie, ale będzie cięższy niż z mąki białej. Mąkę pszenną białą powinna Pani kupić bez problemu we Włoszech może to być mąka (jeśli dobrze wyszukałam) np. - Farina di grano tenero - lub - Farina 00- taka jak do pizzy. Jeśli będzie miała Pani już białą mąkę, to może Pani je mieszać, chleb z mieszanki będzie lżejszy niż ten z ciemnej mąki. Pozdrawiam serdecznie.

      Odpowiedz
  11. Kika napisał

    29 sierpnia, 2017 at 12:55 pm

    Jaki kupić garnek do takiego chlebka? Chodzi mi o średnice i pojemność.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      29 sierpnia, 2017 at 12:58 pm

      Ten, którego używam ma 24cm średnicy i 4l pojemności. Robię w nim zazwyczaj chleb na 1,5 porcji z tego przepisu.

      Odpowiedz
  12. Gosia napisał

    28 kwietnia, 2017 at 12:16 pm

    Wyglada pięknie, moje pytanie jest gdzie go odstawić na 12-14 godzin? temperatura pokojowa czy lodówka ?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 kwietnia, 2017 at 1:01 pm

      Dziękuję. W przypadku tego przepisu ciasto odstawiamy np. na całą noc w ciepłe miejsce, można pozostawić ciasto w kuchni. Ważne, żeby (dużą) miskę z ciastem przykryć szczelnie folią spożywczą w ten sposób nie zrobi się na wierzchu ciasta twarda skorupa. Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego!

      Odpowiedz
      • Ola napisał

        20 grudnia, 2017 at 8:38 am

        A jak nie mam dużej miski, to może być garnek?

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          21 grudnia, 2017 at 4:33 pm

          Do wyrastania może być miska, garnek lub misa od miksera 🙂

          Odpowiedz
  13. Natala napisał

    21 stycznia, 2017 at 2:45 pm

    Chlebek wyszedl pyszny i pachnacy. I ta skorka!! Mmmmm napewno zrobię jeszcze nie raz;)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      21 stycznia, 2017 at 9:15 pm

      Fantastyczne! Ja i moi bliscy uwielbiają go 🙂

      Odpowiedz
  14. Bożena napisał

    14 stycznia, 2017 at 8:18 pm

    5 stars
    mam pytanie o drożdże..4 gramy ? kostka ma 100 gram czyli taka odrobinka > czy może 4 dag( 40 g) ja dałam tak 30 gram , wyszedł pyszny 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      14 stycznia, 2017 at 8:49 pm

      4 gramy! Taka maleńka odrobinka naprawdę wystarczy, proszę spróbować następnym razem 🙂 Cieszę się, że smakuje 🙂

      Odpowiedz
      • Bożena napisał

        14 stycznia, 2017 at 9:18 pm

        Oki , spróbuję 🙂

        Odpowiedz
  15. ania napisał

    23 kwietnia, 2016 at 3:01 pm

    1 g suchych drożdży naprawdę wystarczy?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 kwietnia, 2016 at 3:14 pm

      Tak, wystarczy 🙂 Muszę przyznać, że nawet troszkę zawyżyłam ilość, proszę mi zaufać chleb będzie super 🙂

      Odpowiedz
      • ania napisał

        25 kwietnia, 2016 at 9:54 pm

        Rzeczywiście chlebek wyszedł przepyszny! Przypomniało mi się dzieciństwo ?
        A chcę jeszcze zapytać o czas pieczenia w przypadku podwojenia składników; piec tak samo czy troszkę wydłużyć?

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          26 kwietnia, 2016 at 11:09 am

          Super Aniu, bardzo się cieszę, że chlebek posmakował 🙂 Ja piekę ten chleb z 1 i 1/2 porcji i oczywiście w garnku i piekę go przez 30 minut pod przykryciem i około 20 minut bez pokrywki. Jeśli będziesz piekła z podwójnej porcji możesz wydłużyć czas pieczenia do 40 minut pod pokrywką i około 25 minut bez niej, do uzyskania złotej grubej i chrupiącej skórki 🙂

          Odpowiedz
          • ania napisał

            27 kwietnia, 2016 at 11:23 am

            Udało się ? piekłam 40 min pod przykryciem a bez pokrywki wystarczyło około 15 min i już był złociutki ? dodałam też ziaren i wyszło pysznie ?

          • Anna napisał

            27 kwietnia, 2016 at 11:34 am

            Świetnie! Następnym razem spróbuj z dodatkiem suszonych pomidorów 🙂 jest pyszny!

  16. Beata napisał

    03 kwietnia, 2016 at 6:46 pm

    Chcę wypróbować przepis, dlatego proszę o informację jakiej średnicy jest garnek? To chyba istotne. Nie chciałabym , by mi chleb "wykipiał" Moje naczynie ceramiczne ma 20 cm średnicy. A może być szklane żaroodporne?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      03 kwietnia, 2016 at 8:46 pm

      Jeśli chodzi o naczynie do wypiekania, to w przypadku naczyń żaroodpornych, ceramicznych czy żeliwnych do pieczenia istotniejsze jest jaką ma pojemność w litrach. Naczynie na zdjęciu miało około 2 litrów pojemności. Do wypieku chleba z tego przepisu będzie dobre każde naczynie żaroodporne z pokrywką, więc szklane jak najbardziej się nada 🙂 Chlebek jest mały.
      Pozdrawiam i życzę smacznego!

      Odpowiedz
  17. Agata napisał

    17 stycznia, 2016 at 1:07 am

    Pyszny chlebek a jaki pachnący☺. PPamiętam jak bylam nieco mniejsza ?i chodziłam do piekarni po bulki i chlebek , ależ tam pachnialo mmmmmm. Mój chlebek przypomniał mi tamten czas☺☺ super przepisy jeszczevmusse inne wyprobowac

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      17 stycznia, 2016 at 9:22 pm

      Ja również uwielbiam ten chlebek i mam takie samo wspomnienie z dzieciństwa, kiedy to chleb smakował tak jak powinien smakować chleb! Oczywiście zachęcam do wypróbowania innych przepisów, pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  18. justyna napisał

    02 grudnia, 2015 at 11:26 am

    5 stars
    Hmmmyyy :), chlebek cudeńko, ciocia Z. tak zachwalała i będziemy próbować, zobaczymy czy wyjdzie 😉

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      02 grudnia, 2015 at 6:28 pm

      Koniecznie wypróbuj chleb jest pyszny 🙂 Chleb z garnka jest piękny i ten jego smak, ale to sama zobaczysz 🙂 ach, a dziś Mamusia kupiła mi nowy żeliwny garnek 🙂 w niedzielę przyjedzie.

      Odpowiedz
    • Zosia napisał

      30 lipca, 2016 at 4:47 pm

      Kto to jest ciocia Z.?

      Odpowiedz
      • Anna napisał

        30 lipca, 2016 at 6:38 pm

        Ciocia Z. to ciocia Zenia 🙂

        Odpowiedz
    • eli napisał

      29 lipca, 2017 at 5:57 pm

      5 stars
      Ten chlebuś robi furorę. Nie wymaga zadnej pracy, po prostu robi się sam. A pychota nieziemska

      Odpowiedz
      • Anna napisał

        29 lipca, 2017 at 6:55 pm

        Wspaniale, że Wam również smakuje 🙂 to jeden z naszych ulubionych chlebków, pozdrawiam serdecznie.

        Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}